Loading...

Δευτέρα, 7 Μαρτίου 2016

Καλύμνικα φύλλα (ντολμαδάκια)


Picture
ΠΗΓΗ...


ΥΛΙΚΑ
Αμπελόφυλλα
1 κιλό κιμά (ανάμεικτο μοσχαρίσιο και χοιρινό χοντροκομμένο)
1 κούπα ρύζι καρολίνα
1-2 κουτ. σούπας πελτέ
2-3 μεγάλα κρεμμύδια τριμμένα
αλάτι - πιπέρι
λεπτές φέτες ντομάτας
ελαιόλαδο

Εκτέλεση
Ζυμώνουμε τον κιμά με το ρύζι, τον πελτέ, τα κρεμμύδια, αλάτι και πιπέρι, μέχρι να ενώσουν καλά τα υλικά μας. Έπειτα παίρνουμε ένα - ένα τα αμπελόφυλλα, και βάζουμε στο κέντρο τους μιά κουταλιά γέμιση. Γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα και τυλίγουμε, ώστε το σχήμα τους να είναι πεντάγωνο. ( Καλύμνικος τρόπος διπλώματος - όχι οτι δεν γίνονται άμα τα διπλώσουμε αλλιώς ). Στιβάζουμε τα φύλλα κολλητά το ένα με το άλλο για να μην ανοίξουν, και φτιάχουμε μια στρώση. Έπειτα απλώνουμε πάνω τους μια στρώση από λεπτές φέτες φρέσκιας ντομάτας, δεύτερη στρώση φύλλα, ντομάτα... ώσπου να τελειώσουν τα υλικά μας. Ρίχνουμε το λάδι και λίγο νερό , σκεπάζουμε τα φύλλα με ένα πιάτο (γιά να μην ανοίξουν τα φύλλα κατά το βρασμό ) και τα μαγειρεύουμε σε σιγανή φωτιά περίπου 45 λεπτά.
Έτσι τα έφτιαχνε η γιαγιά μου. Αυτό που είδα στην Κάλυμνο, είναι ότι πολλές νοικοκυρές παραλείπουν τις φέτες ντομάτας και κάνουν αυγολέμονο. Θέμα επιλογής - το αφήνω στη διάθεσή σας.
Με αυτά τα υλικά, βγαίνουν γύρω στα 100 κομμάτια (εξαρτάται και από το μέγεθος των αμπελόφυλλων).
(συνταγή της Ευδοκίας Βουβάλη , από την "παλιά" της)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου