Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

Χταποδοκεφτέδες....&...Χταπόδι στιφάδο


Picture
ΠΗΓΗ...

ΥΛΙΚΑ
1/2 κιλό κιμά χταποδιού
Ίση ποσότητα ψωμί , βρεγμένο και στιμμένο
1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο
2-3 σκελίδες σκόρδο τριμμένες
αλάτι - πιπέρι - θρύμπη
2-3 κουτ. σούπας αλεύρι για να δέσει η ζύμη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και με ένα κουτάλι παίρνουμε ανάλογη ποσότητα , αλευρώνουμε και τηγανίζουμε τους χταποδοκεφτέδες μας , μέχρι να ροδίσουν καλά .

(Αν θέλετε , μπορείτε να προσθέσετε στο ζύμωμα και λίγο ούζο -δίνει ωραίο άρωμα-)
(συνταγή της Ευδοκίας Βουβάλη , από την "παλιά" της)

Χταπόδι στιφάδο

Picture

ΥΛΙΚΑ
Ένα χταπόδι (γύρω στο 1 κιλό)
1 1/2 κιλό μικρά κρεμμυδάκια
1 μεγάλο κρεμμύδι (τριμμένο)
2 δαφνόφυλλα , 3-4 μοσχοκάρφια (γαρύφαλλα)
1 ποτηράκι κρασί - 1 ποτηράκι ξύδι
3-4 σκελίδες σκόρδο
3-4 κουτ. σούπας πελτέ , αλάτι , πιπέρι , κανέλα , ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε καλά και βράζουμε το χταπόδι με νερό τόσο που να το σκεπάζει.
Σε άλλη κατσαρόλα , τσιγαρίζουμε στο λάδι το τριμμένο κρεμμύδι και το σκόρδο και στη συνέχεια ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια και τα σοτάρουμε ελαφρά. Βάζουμε στη συνέχεια τον πελτέ,τα δαφνόφυλλα , τα γαρύφαλλα, το ξύδι και το κρασί. Αντί για νερό , προσθέτουμε τον ζωμό του χταποδιού , χαμηλώνουμε τη φωτιά , τ'αφήνουμε να σιγοβράσει και βάζουμε το αλατοπίπερο και την κανέλα. Στο μεταξύ , κόβουμε το χταπόδι σε μέτρια κομμάτια και όταν κοντεύει το φαγητό , το ρίχνουμε κι αυτό στην κατσαρόλα . Ανακατεύουμε ελαφρά και σε κανα πεντάλεπτο , κλείνουμε τη φωτιά.
Συνολική ώρα μαγειρέματος : μία-μιάμιση ώρα περίπου (ανάλογα το χταπόδι και τα κρεμμυδάκια)
(συνταγή της Ευδοκίας Βουβάλη , από την "παλιά" της)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου