Loading...

Δευτέρα, 18 Απριλίου 2016

Κατσικάκι στο φούρνο με πορτοκάλι και μουστάρδα, και δύο σάλτσες




Υλικά: Για 4 μερίδες.
1 μπουτάκι κατσικίσιο, χωρίς κόκαλο, μεγέθους για 4 άτομα
1 κουτ. σ. μουστάρδα απαλή
χυμό από ένα πορτοκάλι
2 σκελίδες σκόρδο
1 μικρό κρεμμύδι
λίγο δεντρολίβανο κοπανισμένο, ή τριμμένο καλά με την παλάμη μας
μία κουταλιά ελαιόλαδο
και ανάλογο ελαιόλαδο για το ψήσιμο
αλάτι
πιπέρι
Για την σάλτσα ψητού:
3-4 κουταλιές της σούπας λίπος από το ψητό
1 1/2-2 φλιτζάνια νερό
2 κουταλιές της σούπας αλεύρι
αλάτι και πιπέρι
Για την σάλτσα τυριού philadelphia:
200 γρμ. τυρί Φιλαδέλφεια
350 γρμ. κρέμα γάλακτος
3 κουτ. γλ. μουστάρδα απαλή
1 κύβο ζωμό λαχανικών
αλάτι, (προαιρετικά)
λίγο λευκό πιπέρι
Εκτέλεση:
Κατσικάκι:
Έχουμε πει στον χασάπη μας να αφαιρέσει το κόκαλο από το μπούτι.
1. Ψιλοκόβουμε το σκόρδο, και ανακατεύουμε με τον δεντρολίβανο, τη μουστάρδα, και την μία κουταλιά ελαιόλαδο.
2. Απλώνουμε το μπούτι, και το αλατοπιπερώνουμε εσωτερικά. Αλείφουμε με αυτό το μείγμα εσωτερικά, στο άνοιγμα του. Κρατάμε λίγο για απ' έξω.
3. Κλείνουμε το μπουτάκι, και το δένουμε ελαφρά με έναν σπάγκο, ώστε να παραμείνει σε αυτή τη θέση και να μην μας απλώσει και ανοίξει με το ψήσιμο.
4. Αλείφουμε με το υπόλοιπο μείγμα απ' έξω το μπουτάκι, αλατοπιπερώνουμε όσο θέλουμε, και αδειάζουμε από πάνω το πορτοκάλι, και ανάλογο ελαιόλαδο.
5. Κόβουμε το κρεμμύδι σε λεπτές ροδέλες, και το ρίχνουμε μέσα στο ταψί.
6. Το σκεπάζουμε με λαδόκολλα, και το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200-220 C. βαθμούς, και ψήνουμε για όσο χρειαστεί, μέχρι να βράσει.
7. Αφαιρούμε προς στο τέλος την λαδόκολλα, και ψήνουμε λίγο, για να πάρει και το επιθυμητό χρώμα το ψητό μας.
Αν χρειαστεί στο διάστημα του ψησίματος, προσθέτουμε ανάλογο νερό. Δεν πρέπει να μείνουν πολλά υγρά στο τέλος, σχεδόν μόνο με το λαδάκι του.
8. Τοποθετούμε το μπούτι σε σανίδα, και το κόβουμε σε φέτες.
Σάλτσα ψητού:
1. Παίρνουμε από το ταψί το λίπος, και το βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι.
2. Ρίχνουμε στο ταψί το νερό ζεστό, και το ξύνουμε με ένα κουτάλι, ώστε να πάρουμε όλα τα συστατικά.
3. Βάζουμε το νερό αυτό σε ένα κατσαρολάκι.
4. Ζεσταίνουμε σε άλλο κατσαρολάκι 3-4 κουταλιές λίπος, και διαλύουμε το αλεύρι. Το ψήνουμε μέχρι να πάρει ένα καφέ σκούρο χρώμα.
5. Προσθέτουμε σιγά-σιγά το ζεστό νερό, και το αλατοπίπερο, και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η σάλτσα.
Σάλτσα τυριού philadelphia:
1. Βάζουμε την κρέμα γάλακτος στη φωτιά να κάψει, και διαλύουμε τον ζωμό λαχανικών.
2. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, και ανακατεύουμε καλά σε μέτρια φωτιά με το σύρμα μέχρι να λιώσει το τυρί, και να πήξει ελαφρώς η σάλτσα μας.
Σερβίρισμα:
Σερβίρεται με πουρέ ψητής πατάτας στο φούρνο.
1. Βάζουμε σε ένα πιάτο μία μερίδα κατσικάκι, (2-3 φέτες), και μία μερίδα πουρέ,
2. Ρίχνουμε 2-3 κουταλιές σάλτσα ψητού μέσα στο πιάτο, και λίγη επάνω στον πουρέ.
3. Ρίχνουμε και 1-2 κουταλιές σάλτσα τυριού, επάνω στις φέτες κρέας, και σερβίρουμε.
Σημείωση:
Τις σάλτσες πρέπει να τις κρατάμε ζεστές για να τις σερβίρουμε. Επίσης καλό θα είναι να έχουμε και τον πουρέ ζεστό. Μπορούμε να τον βάλουμε μέσα στον φούρνο, αφού έχουμε τελειώσει με το μαγείρεμα, και να διατηρηθεί ζεστός.
www.kreopoleio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου