Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018

Γιατί δεν πρέπει να βράζετε το σπανάκι


Το σπανάκι ανήκει στις πιο δυναμωτικές τροφές. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα (ειδικά σε σίδηρο) και αποτελεί ιδανική τροφή, είναι σημαντικό όμως να το μαγειρεύετε με τον σωστό τρόπο.
Γιατί δεν πρέπει να βράζετε το σπανάκι
PHGH
Επειδή η μητέρα σας έβραζε το σπανάκι όταν ήσασταν παιδιά, δεν σημαίνει ότι πρέπει να συνεχίσετε να το τρώτε έτσι.

Εκτός του ότι είναι ο πιο «βαρετός» τρόπος να τρώτε τα λαχανικά, όταν το βράζετε, το σπανάκι χάνει πολλά από τα θρεπτικά συστατικά του.
«Τα βρασμένα λαχανικά μπορεί να χάσουν πολλές από τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες τους», τονίζει η διατροφολόγος Samara Abbott. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην λαμβάνετε όση βιταμίνη C και φυλλικό οξύ θα παίρνατε αν τρώγατε το σπανάκι ωμό σε σαλάτα.
Υπάρχουν βέβαια και μειονεκτήματα: «Το ωμό σπανάκι δεν αποτελεί την καλύτερη πηγή ασβεστίου, επειδή περιέχει επίσης οξαλικό οξύ, το οποίο εμποδίζει την απορρόφηση του ασβεστίου. Με άλλα λόγια παίρνετε τη βιταμίνη C και το φολικό οξύ, αλλά όχι το ασβέστιο».
spinach salad
Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι να φάτε το σπανάκι χωρίς να χάσετε ούτε τη γεύση ούτε τα θρεπτικά συστατικά του.
Η διατροφολόγος Jessica Cording προτείνει αντί να το βράζετε, να το μαγειρεύετε στον ατμό ή στον φούρνο μικροκυμάτων για να διατηρεί τη μεγαλύτερη δυνατή θρεπτική αξία του.
Μπορείτε επίσης να το προσθέτετε σε smoothies, σούπες ή ομελέτες.
Μία άλλη ιδέα είναι να το σοτάρετε με λίγο ελαιόλαδο και κρεμμύδι και να συνοδεύσετε διάφορα πιάτα.
Το σπανάκι έχει το εξής μειονέκτημα: Δεν μπορεί να διατηρηθεί για μεγάλο διάστημα στο ψυγείο, πρέπει δηλαδή να καταναλωθεί γρήγορα όταν είναι φρέσκο. Ευτυχώς, το κατεψυγμένο σπανάκι έχει σχεδόν την ίδια θρεπτική αξία με το φρέσκο επειδή καταψύχεται αμέσως μετά τη συγκομιδή του, λέει η Abbott.
Απλά ακολουθήστε τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία για την απόψυξη και την κατανάλωσή του.

Πηγή: womenshealthmag.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου