Παρασκευή 10 Αυγούστου 2018

Είναι η σαλάτα μια υγιεινή επιλογή;

Τα καλύτερα και τα χειρότερα υλικά σε μία σαλάτα

Τα καλύτερα και τα χειρότερα υλικά σε μία σαλάτα
ΠΗΓΗ


Γράφει: Σπανού Κατερίνα
Συντάκτης - Δημοσιογράφο
ς
Πολλές φορές λέμε ότι θα φτιάξουμε σαλάτα και καταλήγουμε να προσθέτουμε μπέικον, σάλτσες και τίποτα πράσινο. Άλλες φορές, εφησυχαζόμαστε επειδή τρώμε μια σαλάτα με βάση το μαρούλι, ενώ τα υλικά που έχουμε προσθέσει αποτελούνται κατά βάση από λιπαρά, νάτριο και ζάχαρη. Αν προσέξουμε λίγο, μπορούμε να μετατρέψουμε τη σαλάτα σε ένα γεύμα γεμάτο βιταμίνες, μέταλλα, πρωτεΐνες και υγιεινά λιπαρά.

Χειρότερη επιλογή: Σαλάτα με κρεμώδες ντρέσινγκ

Τα ντρέσινγκ με βάση το ροκφόρ ή η χίλια νησιά έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, νάτριο και νάτριο. Μία κλασική μερίδα σάλτσας με βάση το μπλε τυρί περιέχει περίπου 150 θερμίδες και 15 γραμμάρια λιπαρών και πολύ άνθρωποι δεν περιορίζονται στην κλασική μερίδα. Το αποτέλεσμα είναι η σαλάτα να περιέχει περισσότερα λιπαρά από αυτά που περιέχει ένα burger.

Κακή επιλογή: Σαλάτα με ντρέσινγκ χωρίς λιπαρά

Προκειμένου να γίνουν πιο γευστικές οι σάλτσες που δεν περιέχουν λιπαρά, προστίθεται ζάχαρη και νάτριο. Τα λιπαρά εκτός από την γεύση που προσθέτουν, προσθέτουν και βιταμίνες A, D, E και Κ.

Καλή επιλογή: Ελαιόλαδο και Ξύδι

Αντί για σάλτσες του εμπορίου, χρησιμοποιήστε τα αγνά υλικά που έχετε σπίτι σας. Ανακατέψτε λίγο ελαιόλαδο, που έχει λιπαρά ωφέλιμα για την καρδιά, με λίγο βαλσάμικο ή λεμόνι ή λάιμ. Προσθέστε λίγη μουστάρδα ή μέλι ή βότανα της επιλογής σας και πασπαλίστε με αλάτι και πιπέρι.

Χειρότερη επιλογή: Παναρισμένο κοτόπουλο στη σαλάτα

Μία σαλάτα με κοτόπουλο μπορεί να ακούγεται υγιεινή επιλογή. Όταν όμως πανάρεται το κοτόπουλο εκτός από το ότι έχει τηγανιστεί, περιέχει και σιτηρά. Επομένως το παναρισμένο κοτόπουλο εκτός από πολλές θερμίδες, είναι και ανθυγιεινό καθώς έρευνες λένε ότι η κατανάλωση τηγανιτών μπορεί να προκαλέσει καρδιακή προσβολή και διαβήτη ΙΙ.

Καλή επιλογή: Ψητό κοτόπουλο ή ψάρι

Η πρωτεΐνη αργεί να χωνευτεί, οπότε ο οργανισμός αργεί να πεινάσει. Καλές πηγές πρωτεΐνης είναι το στήθος κοτόπουλο, ο σολομός και οι γαρίδες. Εκτός από ψητό, μπορείτε να το κάνετε στο φούρνο.

Κακή επιλογή: Σαλάτα με βάση το iceberg

Το iceberg γενικά σαν λαχανικό δεν περιέχει τόσες βιταμίνες και μέταλλα όσο άλλες βάσεις για σαλάτα και συνήθως όταν παραγγέλνεται απ’ έξω περιέχει και πολλά υλικά για να το νοστιμίσουν.

Καλή επιλογή: Σαλάτα με βάση το σπανάκι ή τη λαχανίδα

Όταν μιλάμε για πράσινα λαχανικά, όσο πιο σκούρα τόσο καλύτερα. Το σπανάκι περιέχει 10 φορές περισσότερη βιταμίνη Α και C, βιταμίνες που ενισχύουν το ανοσοποιητικό. Αν δεν σας αρέσει το σπανάκι ή η λαχανίδα, προτιμήστε βαλεριάνα ή ρόκα που έχει πιο πικάντικη γεύση.

Κακή επιλογή: Σαλάτα με κρουτόν και τυρί

Τα συσκευασμένα κρουτόν περιέχουν πολύ αλάτι και δεν προσφέρουν τίποτα στη διατροφή. Αν σας αρέσουν τα τραγανιστά, προτιμήστε ωμούς ξηρούς καρπούς ή καρότο ή ραπανάκι. Το τυρί επίσης μπορεί να περιέχει ασβέστιο, αλλά έχει πολλά λιπαρά. Προτιμήστε ελάχιστη τριμμένη παρμεζάνα ή κατσικίσια φέτα.

Καλή επιλογή: Κι άλλα λαχανικά

Καρότα, αγγούρι, μπρόκολο, κουνουπίδι, ντοματίνια, πιπεριά. Αν έχει μείνει από την προηγούμενη μέρα ψητή πατάτα ή σπαράγγια, προσθέστε τα.

Κακή επιλογή: Αποξηραμένα φρούτα

Τα αποξηραμένα φρούτα έχουν λιγότερο νερό και όγκο από τα φρέσκα και επιπλέον ζάχαρη. Αυτό σημαίνει ότι μία κούπα αποξηραμένων φρούτων ισοδυναμεί με μισή κούπα φρέσκων.

Καλή επιλογή: Φρέσκα φρούτα και ξηροί καρποί

Τα φρούτα προσθέτουν γεύση και αντιοξειδωτικά. Οι ξηροί καρποί πρωτεΐνη, φυτικές ίνες και υγιεινά λιπαρά. Έρευνες έχουν δείξει ότι η τακτική κατανάλωση ξηρών καρπών βοηθά στην πρόσληψη κατά του καρκίνου και καρδιακών προσβολών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου