Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Γαρίδες με φρέσκα σκορδάκια

Γαρίδες με φρέσκα σκορδάκια Μια από τις πολλές θαλασσινές συνταγές της Πρέβεζας, που γεύεται την τεράστια ποσότητα ολόφρεσκων ψαριών και θαλασσινών που της προμηθεύει o Αμβρακικος κόλπος. Τα υλικά 1 κιλό μέτριες ή μεγάλες γαρίδες 15 φρέσκα σκόρδα ή 3 κεφάλια ξερά 6 μέτριες, ώριμες ντομάτες , ψιλοκομμένες με το μαχαίρι 1 ποτηράκι κρασιού αγνό, παρθένο ελαιόλαδο χοντρό θαλασσινό αλάτι, φρεσκοκοπανισμένο μαύρο πιπέρι,200 γρ. φέτα ( αν θέλετε) Η εκτέλεση Κόβετε την ουρά και τα μουστάκια των γαρίδων χωρίς να τους αφαιρέσετε το τσόφλι. Με μία ξύλινη οδοντογλυφίδα τραβάτε και το έντερο που είναι κατά μήκος της γαρίδας από την εξωτερική πλευρά. Πλένετε τις γαρίδες και τις βάζετε σ’ ένα σουρωτήρι να στραγγίσουν.Ψιλοκόβετε τα σκορδάκια κι αρκετό από το πράσινο μέρος τους. Τα βάζετε στην κατσαρόλα μ’ ένα φλιτζανάκι του καφέ νερό και τα’ αφήνετε να αχνιστούν σε πολύ χαμηλή φωτιά, σκεπασμένα.Όταν αχνιστούν, ρίχνετε μέσα την ψιλοκομμένη φρέσκια ντομάτα και το ελαιόλαδο. Τα σκεπάζετε να πάρουν μια-δυο βράσεις. Στη συνέχεια τοποθετείτε τις γαρίδες στην κατσαρόλα, τις πασπαλίζετε με το χοντροκοπανισμένο , μαύρο πιπέρι και λίγο θαλασσινό αλάτι. Αφήνετε να βράσουν 3-4 λεπτά. Τελειώνετε με λίγη φέτα τριμμένη στο χέρι και ψιλοκομμένο μαΙντανό.Είναι ένας ωραίος μεζές για το ούζο, αλλά συνοδεύει επίσης θαυμάσια το άσπρο ρύζι και μετατρέπεται σε υπέροχο πιάτο.Για το ούζο ειδικά, προσωπικά προτείνω την παρακάτω παραλλαγή : Αφού αχνιστούν με το νεράκι τα σκόρδα και το πιουν εντελώς, προσθέτετε το λάδι, το αφήνετε λίγο να κάψει και ρίχνετε τις γαρίδες μέσα να σωταριστούν.Στην περίπτωση αυτή, δε βάζουμε ούτε ντομάτα ούτε τυρί. Πασπαλίζουμε απλώς με ψιλοκομμένο μαϊντανό και πάπρικα.. Για ουζομεζέ, προσωπικά, προτιμώ και προτείνω τη δεύτερη αυτή εκδοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου