Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΗ

ΥΛΙΚΑ 3 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι  1 και 1/4 φλιτζανιού του τσαγιού ζάχαρη 8 αυγά  άρωμα βανίλιας   ΕΚΤΕΛΕΣΗ  Δουλεύουμε με σπάτουλα, γυριστά σε λεκάνη, τους κρόκους των αυγών με τη ζάχαρη (από την οποία κρατάμε 5-6 κουταλιές για τη μαρέγκα) και προσθέτουμε το άρωμα της βανίλιας.
Σε άλλη λεκάνη χτυπάμε τ' ασπράδια των αυγών (να είναι εντελώς καθαρά, χωρίς ίχνος από κρόκο μέσα τους) με σύρμα, ελαφρά και με μικρές κινήσεις για 2-3 λεπτά και, μετά, δυναμώνοντας το χτύπημα ­για άλλα 7-8 λεπτά - και προσθέτοντας σιγά σιγά και τις 5-6 κουταλιές ζάχαρη που κρατήσαμε ιδιαιτέρως, ώσπου να φουσκώσουν εντελώς τ' ασπράδια, να γί­νουν πυκνή μαρέγκα (όταν σηκώσουμε το σύρμα που τη χτυπάμε, να στέκει πάνω του).
Ανακατεύουμε τα δυο μίγματα αμέσως, βάζοντας στην αρχή τη μισή μαρέγκα - και δουλεύοντας με τη σπάτουλα, όχι γυριστά, αλλά από τα κάτω προς τα πάνω - και σιγά σιγά (να πέφτει σαν βροχή) το μισό αλεύρι και - όταν κοντεύουν ν' αναμιχθούν εντελώς - ρίχνουμε μέσα και την άλλη μισή μαρέγκα, καθώς και το υπόλοιπο αλεύρι, συνεχίζοντας το δούλεμα μέχρι να γίνει πολύ αφράτη η ζύμη (προσθέτοντας αν θέλουμε και 1 κουταλάκι μπαίκιν πάουντερ, για να φουσκώσει πιο πολύ το παντεσπάνι).
Βουτυρώνουμε ανάλογο ταψί ή λαμαρίνα και στρώνουμε τον πάτο του με βουτυρόχαρτο. Αδειά­ζουμε πάνω του και στρώνουμε τη ζύμη, βάζουμε το ταψί σε μέτριο φούρνο και ψήνουμε το παντεσπάνι για μισή ώρα.
Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε το παντεσπάνι να κρυώσει μέσα στο ταψί (ή τη λαμαρίνα) που ψήθηκε.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου