Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

ΨΩΜΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ

ΥΛΙΚΑ
7 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι μαλακό
2 1/2 φλιτζάνια τσαγιού χλιαρό νερό
1 1/2 κ.σ. μαγιά σκόνη
1 κ.σ. ζάχαρη
1 κ.γ. αλάτι
1/4 φλιτζάνι βούτυρο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε σε μία λεκάνη 1/2 φλιτζάνι από το νερό, διαλύουμε την μαγιά και τη ζάχαρη και αφήνουμε το μείγμα να γίνει κρεμώδες, γύρω στα 15 λεπτά.
Προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό και το μισό αλεύρι και ζυμώνουμε καλά. Συνεχίζουμε να ζυμώνουμε προσθέτοντας και το υπόλοιπο αλεύρι. Προσθέτουμε το αλάτι και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει η ζύμη ομοιόμορφη Προσθέτουμε το βούτυρο λίγο λίγο τη φορά και συνεχίζουμε το ζύμωμα.
Εάν η ζύμη διαλυθεί με το βούτυρο δεν ανησυχούμε, θα επανέλθει με το ζύμωμα ξανά στην κανονική της κατάσταση
Πλάθουμε τη ζύμη σε σχήμα μπάλας, την τοποθετούμε σε ένα βουτυρωμένο μπολ και την φέρνουμε μερικές βόλτες ώστε να λαδωθεί από όλες τις πλευρές και σκεπάζουμε σφιχτά το μπολ με καθαρή πετσέτα.
Αφήνουμε μία ώρα να διπλασιαστεί η ζύμη σε μέγεθος.
Αφού φουσκώσει την ξεσκεπάζουμε και την ζυμώνουμε ελαφρά.
Βουτυρώνουμε δύο ταψάκια ψωμιού και χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο ίσα μέρη.
Ανοίγουμε το κάθε κομμάτι σε ένα παραλληλόγραμμο και το διπλώνουμε ως εξής: Φέρνουμε το επάνω κομμάτι στη μέση του παραλληλογράμμου και μετά το κάτω επίσης να συναντήσει το πρώτο. Το κλείνουμε “τσιμπώντας” τις άκρες.
Βάζουμε τη ζύμη στο κάθε ταψάκι με το ενωμένο μέρος προς τα κάτω Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 C.
Σκεπάζουμε τα ταψάκια με μία βουτυρωμένη μεμβράνη (διαφανές πλαστικό φύλλο, που σκεπάζουμε φαγητό) και αφήνουμε το ψωμί να φουσκώσει για περίπου μία ώρα.
Ξεσκεπάζουμε τα ψωμιά και τα ψήνουμε για 20 με 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.
Μόλις είναι έτοιμα τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου