Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

«Το πρωί να τρως σα βασιλιάς...»!

«Το πρωί να τρως σα βασιλιάς...»!
«Το πρωί να τρως σα βασιλιάς...»!
Δεν έχει άδικο ο λαός μας λέγοντας αυτή τη φράση, μιας και το πρωινό είναι πράγματι από τα πιο σημαντικά γεύματα. Ένα ισορροπημένο πρωινό βοηθά γενικότερα στη σωστή διατροφή όλων μας, ιδιαίτερα όμως των παιδιών που έχουν να αντιμετωπίσουν τις απαιτήσεις τόσο της ανάπτυξης τους όσο και των έντονων δραστηριοτήτων τους.
Έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ απέδειξε ότι τα παιδιά που δεν τρώνε πρωινό έχουν χαμηλότερους βαθμούς στο σχολείο, είναι λιγότερο επιμελή και προσεκτικά, κινδυνεύουν περισσότερο από τραυματισμούς και είναι πιο επιθετικά. Επίσης, τα παιδιά που δεν παίρνουν πρωινό έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν παχυσαρκία, αφού τρώνε πιο μεγάλες ποσότητες στο μεσημεριανό γεύμα ή «τσιμπολογούν» snacks, συνήθως ανθυγιεινά.
Ένα ισορροπημένο πρωινό θα πρέπει να περιλαμβάνει υδατάνθρακες από φρούτα και προϊόντα ψωμιού (π.χ. ψωμί ολικής άλεσης, φρυγανιές σικάλεως κλπ), πρωτεΐνες από γαλακτοκομικά, αλλά και φυτικά λιπαρά (π.χ. μαλακές φυτικές μαργαρίνες), τα οποία μας εφοδιάζουν με τα απαραίτητα λιπαρά οξέα που δε μπορεί να συνθέσει μόνος του ο οργανισμός, καθώς και με λιποδιαλυτές βιταμίνες Α, D και Ε.
Είναι σημαντικό ιδιαίτερα τα παιδιά να υιοθετήσουν την υγιεινή συνήθεια ενός ισορροπημένου πρωινού, μιας και σ’ αυτή την ηλικία μπαίνουν οι βάσεις για τη διατροφή που θα ακολουθούν και ως ενήλικες. Το πρωινό, λοιπόν, ας γίνει η αγαπημένη συνήθεια των παιδιών - και όχι μόνο!- για ένα δυνατό ξεκίνημα της μέρας!

Εκτός από το πρωινό, σημαντικό ρόλο στη διατροφή των παιδιών παίζουν και οι επιλογές τροφίμων που κάνουν για τα ενδιάμεσα γεύματα. Ένα υγιεινό σνακ που θα έχει πάρει το παιδί από το σπίτι μαζί του στο σχολείο μπορεί να το βοηθήσει να αποφύγει την αγορά άλλων «ανθυγιεινών» τροφίμων από τις σχολικές καντίνες, οι οποίες στην πλειονότητά τους δεν προσφέρουν ακόμα πολλές υγιεινές επιλογές για τα παιδιά. Ένα παιδί σχολικής ηλικίας χρειάζεται το «δεκατιανό» για να συμπληρώσει το ημερήσιο συνιστώμενο ποσό θερμίδων και θρεπτικών συστατικών που συνιστώνται για την ηλικία του.
Προσπαθήστε το σνακ να περιέχει τουλάχιστον δύο ομάδες θρεπτικών συστατικών (πρωτεΐνες, λιπαρά, υδατάνθρακες), ώστε να καλύπτει την πείνα του παιδιού μέχρι το μεσημεριανό γεύμα.
Ένα μικρό αλλά ταυτόχρονα θρεπτικό και υγιεινό σνακ μπορεί να περιλαμβάνει:
-γιαουρτάκι χαμηλών λιπαρών (χωρίς ζάχαρη) με φρούτα
-τοστ με τυρί χαμηλών λιπαρών, κάποιο λαχανικό (ντομάτα, μαρούλι) και μαλακή μαργαρίνη μαζί με ένα φρούτο ή χυμό χωρίς προσθήκη ζάχαρης
-λίγο κέικ (φτιαγμένο με μαργαρίνη) και ένα φρούτο ή χυμό χωρίς προσθήκη ζάχαρης
-ξηρούς καρπούς και γιαουρτάκι χαμηλών λιπαρών (χωρίς ζάχαρη)
-φρουτοσαλάτα και κράκερς ολικής αλέσεως
-σπιτική τυρόπιτα και ένα φρούτο ή χυμό χωρίς προσθήκη ζάχαρης
Όταν, λοιπόν, είναι σωστά σχεδιασμένα τα σνακς μπορούν να προάγουν την υγεία, παρέχοντας απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, χωρίς να επιβαρύνουν με πολλές και περιττές θερμίδες τον οργανισμό.
Στεργίου Μαργαρίτα, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου