Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

Χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι



Τι χρειαζόμαστε1 με 1,5 κιλό χταπόδι
    ΠΗΓΗ...
  • 1 κρεμμύδι ολόκληρο
  • 1 ποτηράκι κρασιού ούζο
  • 4-5 ντομάτες ψιλοκομμένες στο MULTI ή ένα μπουκάλι σάλτσα ντομάτας PUMMARO με βασιλικό
  • 1 φ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • αλάτι-πιπέρι
  • βασιλικό
  • 500 γρ. κοφτό μακαρονάκι
 

Πως το κάνουμε:

  • Ξεπλένουμε καλά το χταπόδι κάτω από τρεχούμενο νερό,  αφαιρούμε το δόντι και τα μάτια του και το αφήνουμε να στραγγίξει.
  • Γεμίζουμε μια μεσαία κατσαρόλα μέχρι τη μέση με νερό. Όταν αρχίζει να βράζει ρίχνουμε το χταπόδι και ξαφρίζουμε αρκετές φορές. 
  • Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το ούζο, αφήνουμε 2΄ ακόμη και μετά  μισοσκεπάζοντας την κατσαρόλα με το καπάκι της χαμηλώνουμε την φωτιά στο μισό. 
  • Αφήνουμε το χταπόδι να μαλακώσει δοκιμάζοντας κατά διαστήματα με ένα πηρούνι. Ο χρόνος βρασίματός του εξαρτάται κυρίως από το πόσο καλά χτυπημένο είναι.
  • Όταν είναι έτοιμο το αφαιρούμε από την κατσαρόλα με μια τρυπητή κουτάλα, το αφήνουμε να κρυώσει λίγο σε πιατέλα και το κόβουμε σε κομμάτια της αρεσκείας μας.
  • Μέσα στο ζουμί που έχει μείνει στην κατσαρόλα συμπληρώνουμε, αν χρειάζεται , νερό (βραστό) και βράζουμε το κοφτό μακαρονάκι σύμφωνα με τις οδηγίες συσκευασίας. Σουρώνουμε και αφήνουμε τα ζυμαρικά στην άκρη.
  • Στην ίδια κατσαρόλα καίμε το ελαιόλαδο, προσθέτουμε το κοφτό μακαρονάκι ανακατεύοντας με ξύλινη σπάτουλα, ρίχνουμε τη ντομάτα , αλάτι-πιπέρι και αρκετό βασιλικό. Αν δεν έχουμε βασιλικό πολύ καλή εναλλακτική λύση είναι η ρίγανη.
  • Αφήνουμε το φαγητό να "δέσει" με τη σάλτσα του για 5΄και σερβίρουμε.
Λίγα μυστικά ακόμα
 
Το μυστικό με το χταπόδι είναι μόνο ένα: Πολύ καλό χτύπημα!
Μπορούμε να το μαγειρέψουμε φρέσκο ή ακόμη καλύτερα να το αφήσουμε για κάποιες μέρες στην κατάψυξη, όπου  διατηρείται άριστα και για αρκετούς μήνες ,αν βεβαίως έχετε την υπομονή να περιμένετε.
 
Ο ίδιος μεζές μετά το βράσιμο γίνεται πολύ νόστιμο συνοδευτικό για τσιπουράκι ή ούζο προσθέτοντας από πάνω καλής ποιότητας ελαιόλαδο και ρίγανη ή μαϊντανό ψιλοκομμένο.
 
 
Συνοδεύεται

Με ροζέ ή κόκκινο κρασί και μοσχομυριστό σπιτικό ψωμάκι.


Συνταγή από: "Ντίνα"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου