Τι χρειαζόμαστε1 με 1,5 κιλό χταπόδι
- 1 κρεμμύδι ολόκληρο
- 1 ποτηράκι κρασιού ούζο
- 4-5 ντομάτες ψιλοκομμένες στο MULTI ή ένα μπουκάλι σάλτσα ντομάτας PUMMARO με βασιλικό
- 1 φ. τσαγιού ελαιόλαδο
- αλάτι-πιπέρι
- βασιλικό
- 500 γρ. κοφτό μακαρονάκι
ΠΗΓΗ... |
Πως το κάνουμε:
- Ξεπλένουμε καλά το χταπόδι κάτω από τρεχούμενο νερό, αφαιρούμε το δόντι και τα μάτια του και το αφήνουμε να στραγγίξει.
- Γεμίζουμε μια μεσαία κατσαρόλα μέχρι τη μέση με νερό. Όταν αρχίζει να βράζει ρίχνουμε το χταπόδι και ξαφρίζουμε αρκετές φορές.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το ούζο, αφήνουμε 2΄ ακόμη και μετά μισοσκεπάζοντας την κατσαρόλα με το καπάκι της χαμηλώνουμε την φωτιά στο μισό.
- Αφήνουμε το χταπόδι να μαλακώσει δοκιμάζοντας κατά διαστήματα με ένα πηρούνι. Ο χρόνος βρασίματός του εξαρτάται κυρίως από το πόσο καλά χτυπημένο είναι.
- Όταν είναι έτοιμο το αφαιρούμε από την κατσαρόλα με μια τρυπητή κουτάλα, το αφήνουμε να κρυώσει λίγο σε πιατέλα και το κόβουμε σε κομμάτια της αρεσκείας μας.
- Μέσα στο ζουμί που έχει μείνει στην κατσαρόλα συμπληρώνουμε, αν χρειάζεται , νερό (βραστό) και βράζουμε το κοφτό μακαρονάκι σύμφωνα με τις οδηγίες συσκευασίας. Σουρώνουμε και αφήνουμε τα ζυμαρικά στην άκρη.
- Στην ίδια κατσαρόλα καίμε το ελαιόλαδο, προσθέτουμε το κοφτό μακαρονάκι ανακατεύοντας με ξύλινη σπάτουλα, ρίχνουμε τη ντομάτα , αλάτι-πιπέρι και αρκετό βασιλικό. Αν δεν έχουμε βασιλικό πολύ καλή εναλλακτική λύση είναι η ρίγανη.
- Αφήνουμε το φαγητό να "δέσει" με τη σάλτσα του για 5΄και σερβίρουμε.
Λίγα μυστικά ακόμα
Το μυστικό με το χταπόδι είναι μόνο ένα: Πολύ καλό χτύπημα!
Μπορούμε να το μαγειρέψουμε φρέσκο ή ακόμη καλύτερα να το αφήσουμε για κάποιες μέρες στην κατάψυξη, όπου διατηρείται άριστα και για αρκετούς μήνες ,αν βεβαίως έχετε την υπομονή να περιμένετε.
Ο ίδιος μεζές μετά το βράσιμο γίνεται πολύ νόστιμο συνοδευτικό για τσιπουράκι ή ούζο προσθέτοντας από πάνω καλής ποιότητας ελαιόλαδο και ρίγανη ή μαϊντανό ψιλοκομμένο.
Συνοδεύεται
Με ροζέ ή κόκκινο κρασί και μοσχομυριστό σπιτικό ψωμάκι.
Συνταγή από: "Ντίνα"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου