Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016

Καλοκαιρινά σνακ με λιγότερες από 100 θερμίδες

Καλοκαιρινά σνακ με λιγότερες από 100 θερμίδες
ΠΗΓΗ

Τα καλύτερα σνακ για το καλοκαίρι, που δεν σας προσθέτουν κιλά, για να μπορείτε να τα απολαύσετε χωρίς ενοχές!

Το καλοκαίρι είναι η κατάλληλη εποχή για να πούμε όχι στα παχυντικά και βαριά σνακ και να προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε τη γραμμή μας (αλλά και τα επίπεδα ενέργειάς μας) στα καλύτερά της. Και αν αναρωτιέστε τώρα ποιες είναι οι υγιεινές εναλλακτικές μας – για να μην τρώμε κάθε μέρα παγωτό – βρήκαμε και σας παρουσιάζουμε όχι μία, όχι δύο, αλλά 27 καλοκαιρινά σνακ με λιγότερες από 100 θερμίδες!

Blueberries

Αυτά τα νόστιμα μούρα περιέχουν πάρα πολύ λίγες θερμίδες (84 θερμίδες ανά φλιτζάνι) αλλά μεγάλες ποσότητες φυτικών ινών, βιταμινών Κ και C, όπως και αντικαρκινικές ανθοκυανίνες. Συνδυάστε τα με γιαούρτι, ή στο πρωινό σας.

Φραμπουάζ

Τα κόκκινα αδερφάκια των blueberries περιέχουν εξίσου μεγάλες ποσότητες θρεπτικών συστατικών και αντιοξειδωτικών και η γλυκιά τους γεύση τα καθιστά εκπληκτικό και δροσερό σνακ για το απόγευμα.

Σταφύλια

Τα μωβ σταφύλια περιέχουν μόνο 62 θερμίδες ανά φλιτζάνι, και μας προσφέρουν χαλκό, βιταμίνη Κ και αντιοξειδωτικά.

Ένα σφιχτό αυγό

Ίσως το πιο ολοκληρωμένο σνακ που υπάρχει. Με μόλις 70 θερμίδες, ένα αυγό μας προσφέρει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, πολύτιμη βιταμίνη D και χολίνη, ένα συστατικό που ενισχύει τη μνήμη. Επιπλέον, το αυγό περιέχει καλής ποιότητας λιπαρά και πρωτεΐνη και μας κρατάει χορτασμένους για περισσότερη ώρα.

Αμύγδαλα

Τα αμύγδαλα είναι γεμάτα με φυτικές ίνες, πρωτεΐνη, ασβέστιο και βιταμίνη Ε και έχουν λιγότερες θερμίδες σε σχέση με άλλους ξηρούς καρπούς. Τα υγιεινά τους μονοακόρεστα λιπαρά μας χορταίνουν και η γεύση τους ταιριάζει τέλεια με γιαούρτι και μέλι, για ένα μίνι απογευματινό γεύμα.

Κράκερς με αβοκάντο

Κρακεράκια ολικής άλεσης, με λίγο λιωμένο αβοκάντο πάνω—και ίσως, για γεύση, κάποιο μπαχαρικό. Λίγες θερμίδες, πολλά υγιεινά λιπαρά που ενισχύουν την καρδιά μας, όπως και κάλιο.

Καρπούζι

Αν υπάρχει ένα φρούτο που μας θυμίζει καλοκαίρι, αυτό είναι το καρπούζι. Ένα φλιτζάνι από αυτό το γλυκό φρούτο περιέχει λιγότερες από 50 θερμίδες και μας προσφέρει λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που προστατεύει από τον καρκίνο του προστάτη. Και, καθώς περιέχει 90% νερό, μας ενυδατώνει τις πολύ ζεστές μέρες.

Αγγούρι και πάστα ελιάς

Μία κούπα με φέτες από αγγούρι έχει μόλις 16 θερμίδες και η πάστα ελιάς είναι γεμάτη με υγιεινά λιπαρά. Επίσης, το αγγούρι περιέχει πολύ νερό και δεν μας κάνει να νιώθουμε φουσκωμένοι.

Κεράσια

Με μόλις 90 θερμίδες ανά μερίδα, αυτό το μικρό φρουτάκι έχει βιταμίνες Α και C, κάλιο και φυτικές ίνες. Ακόμα καλύτερα, όπως και τα blueberries, περιέχει το αντιοξειδωτικό ανθοκυανίνη, που έχει αντιφλεγμονώδη δράση και μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης. Τέλος, τα κεράσια είναι πηγή μελατονίνης, κάτι που τα καθιστά εξαιρετικό βραδινό σνακ αν δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε.

Τοφού και μαρούλι

Ψήστε μισή κούπα τόφου (95 θερμίδες περίπου) και τυλίξτε το με ένα μεγάλο φύλλο μαρουλιού, ρίξτε λίγο χυμό λεμονιού και μερικά μπαχαρικά, και έχετε έτοιμο ένα μικρό απογευματινό γεύμα που θα σας προσφέρει πρωτεΐνη.

Τυρί- πλεξούδα

Τις περισσότερες φορές, το τυρί-πλεξούδα φτιάχνεται από μοτσαρέλα. Σπάνια μια μικρή μερίδα ξεπερνά τις 100 θερμίδες και είναι καλή πηγή ασβεστίου και πρωτεΐνης.

Τόνος

Οι μικρές συσκευασίες τόνου περιέχουν περίπου 70 θερμίδες. Συνδυάστε τον τόνο με χούμους ή αβοκάντο για ένα εκπληκτικό μικρό γεύμα που θα σας γεμίσει ενέργεια.

Ντοματίνια

Αυτές οι μικρές ντομάτες μας δίνουν από 25 μέχρι 30 θερμίδες ανά κούπα, και μας προσφέρουν βιταμίνη C, φυτικές ίνες και λυκοπένιο. Μαζί με λίγο ελαιόλαδο και πιπέρι γίνονται τέλεια μίνι σαλάτα.

Παγωμένος καπουτσίνο

Ναι, ξέρουμε πως πολλοί καφέδες μπορεί να έχουν περισσότερες θερμίδες και από ένα γλυκό, αλλά ένας μονός παγωμένος καπουτσίνο, με άπαχο γάλα, θα μας δώσει τη δόση ενέργειας που χρειαζόμαστε το πρωί, χωρίς περιττές θερμίδες, αλλά και με ασβέστιο και πρωτεΐνη λόγω του γάλακτος.

Μαύρη σοκολάτα

Εκείνες οι σταγόνες μαύρης σοκολάτας που χρησιμοποιούνται στη ζαχαροπλαστική μπορεί να είναι πολύ καλό σνακ—ξέρουμε, άλλωστε, τα οφέλη που έχει η μαύρη σοκολάτα αν την καταναλώνουμε με μέτρο. Το ¼ της κούπας περιέχει περίπου 70 θερμίδες.

Ποπκόρν

Το ποπκόρν χωρίς αλάτι περιέχει μόλις 30 θερμίδες ανά κούπα, και περιέχει πολυφαινόλη, που εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες. Για έξτρα γεύση, δοκιμάστε ποπ κορν με κάρι ή πιπέρι καγιέν

Γκρέιπφρουτ

Ξεκινήστε την ημέρα σας με αυτό το φρούτο, που περιέχει μόλις 80 θερμίδες, αλλά αποτελείται κατά 90% από νερό! Περιέχει πολλή βιταμίνη C και είναι από τους καλύτερους συμμάχους για το αδυνάτισμα.

Χούμους και σέλερι

Το χούμους περιέχει 25 θερμίδες ανά κουταλιά της σούπας, ενώ ένα μεσαίο κοτσάνι σέλερι περιέχει μονάχα 6 θερμίδες. Με τον συνδυασμό τους θα λάβουμε πρωτεΐνη, φυτικές ίνες και μέταλλα.

Ασιατική λαχανοσαλάτα

Φτιάξτε μόνοι σας μια τέλεια ασιατική λαχανοσαλάτα, με λάχανο, καρότα και λίγο λευκό ξύδι. Η γεύση είναι πολύ ωραία και τα θρεπτικά συστατικά πολλά: συγκεκριμένα, ίνες, αντιοξειδωτικά και βιταμίνη C. Και όλα αυτά με μόλις 22 θερμίδες ανά μερίδα.

Γαρίδες

Μία γαρίδα μεσαίου μεγέθους περιέχει μόλις 7 θερμίδες. Αυτό σημαίνει πως είναι από τα πιο απολαυστικά και με καθόλου ενοχές σνακ για το καλοκαίρι. Μας προσφέρουν πρωτεΐνες, βιταμίνη Β12 και σελήνιο.

Σούπα γκασπάτσο

Καλοκαιρινή κρύα σούπα, που φτιάχνεται με ντομάτα, αγγούρι, πιπεριά και κρεμμύδια. Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για τις θερμίδες, μιας και περιέχει μόλις 88 ανά μερίδα, και μπορείτε να την φτιάξετε πολύ εύκολα μόνοι σας.

“Σούπα” με πεπόνι

Αν θέλετε κάτι πιο γλυκό, δοκιμάστε το εξής: 1 κούπα πεπόνι και ¼ ενός αβοκάντο, μαζί με λίγη μέντα στο μπλέντερ, και έχετε μία “σούπα” με όχι περισσότερες από 110 θερμίδες, που θα σας γεμίσει με πολύτιμη βιταμίνη Α.

Καρύδια με μούρα

Τα καρύδια περιέχουν πολλά φυτοθρεπτικά συστατικά, ενώ τα μούρα θα μας προσφέρουν φυτικές ίνες. Επιπλέον, ο συνδυασμός των ινών με τα λιπαρά οξέα ωμέγα-3 των καρυδιών θα μας προσφέρει ενέργεια για πολλές ώρες.

Αρακάς

Ο αρακάς περιέχει λίγες θερμίδες, αλλά πολλές βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες. Συνδυάστε τον με φασόλια, για ακόμα περισσότερα θρεπτικά συστατικά και γεύση.

Γλυκοπατάτες

Οι γλυκοπατάτες είναι πιο υγιεινές και περιέχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά από τις κλασικές πατάτες. Μισή ψητή γλυκοπατάτα με λίγο χυμό λεμονιού και ελαιόλαδο θα σας δώσει μόλις 60 θερμίδες, και θα σας χορτάσει με τους καλής ποιότητας υδατάνθρακές της.

Μάνγκο

Μία κούπα μάνγκο μας προσφέρει 3 γραμμάρια φυτικές ίνες, 77% της ημερήσιας δόσης μας σε βιταμίνη Α και 100% της ημερήσιας δόσης σε βιταμίνη C, δύο βιταμίνες που φροντίζουν την υγεία του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Σαλάτα με κινόα

Μισή κούπα κινόα περιέχει σχεδόν 100 θερμίδες, και με λίγο μαϊντανό και χυμό λεμονιού αποτελεί σούπερ χορταστικό σνακ, με μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτική πρωτεΐνη και ίνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου