Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017

Πίεση: Προσθέστε μπαχαρικά,αφαιρέστε αλάτι!

ΠΗΓΗ
Κι όμως κάτι λείπει από το φαί! Λείπει αλάτι! Για τους περισσότερους η απάντηση είναι απλή και η κίνηση μηχανική καθώς απλώνουμε το χέρι μας για να αλατίσουμε το φαγητό μέχρι να νοστιμίσει. Τη στιγμή εκείνη σίγουρα δεν σκεφτόμαστε τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η αυξημένη κατανάλωση αλατιού στην αρτηριακή μας πίεση, ούτε πως οι οδηγίες των διεθνών οργανισμών υγείας συνιστούν την ημερήσια κατανάλωση μόνο 1 κουταλιάς του γλυκού αλάτι. Επιπλέον σίγουρα ξεχνάμε το πλούτο της Ελληνικής φύσης η οποία προσφέρει αφθονία βοτάνων και μπαχαρικών που όχι μόνο αντικαθιστούν το αλάτι στο φαγητό, αλλά παράλληλα και μπορούν να του δώσουν γεύση εκλεπτυσμένη και ξεχωριστή που θα το απογειώσει!

Βασιλικός ο multi ethnic

Πρωτοκαλλιεργήθηκε στην Ινδία αρκετούς αιώνες πριν και έκτοτε αποτελεί αγαπημένο συστατικό σε πολλές εθνικές κουζίνες, όπως η Ιταλική στην οποία βρίσκει θέση στο γνωστό σε όλους pesto. Καλή πηγή βιταμίνης Κ, 2 κουταλιές της σούπας αντιστοιχούν στο 20% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης, αλλά και αντιοξειδωτικών συστατικών όπως το β- καροτένιο. Δοκιμάστε τον με: σαλάτες, σάλτσες ζυμαρικών, πίτσες και άλλες ζύμες, κρέατα και ψάρια.

Ρίγανη η χαρούμενη

Το όνομά της σημαίνει «η χαρά του βουνού» και οι αρχαίοι Έλληνες και Ρωμαίοι τη θεωρούσαν σύμβολο χαράς και ευτυχίας. Περιέχει και αυτή βιταμίνη Κ, μαγγάνιο και σίδηρο, είναι ιδιαίτερα αρωματική και έχει μία ελαφρώς πιπεράτη γεύση. Δοκιμάστε τη με: σούπες, σαλάτες, λαχανικά, κρέατα και πουλερικά.

Θυμάρι το παραδοσιακό φάρμακο

Παραδοσιακά χρησιμοποιούνταν στην αντιμετώπιση παθήσεων του αναπνευστικού συστήματος, και όχι τυχαία αφού είναι βότανο πλούσιο σε βιταμίνη C. Έχει ελαφριά γεύση λεμονιού. Δοκιμάστε το με: σαλάτες, λαχανικά, ψάρι και πουλερικά.

Δενδρολίβανο το πικάντικο

Στην αρχαία Ελλάδα οι μαθητές συνήθιζαν αν τοποθετούν δενδρολίβανο στο κεφάλι του καθώς πίστευαν πως ενίσχυε την ικανότητα συγκέντρωσης. Στις μέρες μας το δενδρολίβανο χρησιμοποιείται ευρέως στην Μεσογειακή κουζίνα. Μικρή ποσότητα αυτού είναι ικανή να δώσει έντονη, «ξυλώδη», πικάντικη γεύση στο φαγητό. Δοκιμάστε το με: σάλτσες ντομάτας, σκόρδο, ζύμες, κρέατα.

Μάραθος ο Ελληνικός

Φυτό το οποίο παίρνει το όνομά του από την περιοχή του Μαραθώνα όπου και φυόταν παραδοσιακά. Πρόκειται στην ουσία για έναν άσπρο βολβό, με πράσινα κοτσάνια και φύλλα. Όλα τα μέρη του φυτού είναι εδώδιμα και πλούσια σε κάλιο. Δοκιμάστε τον με: κρέατα.

Δάφνη η παραδοσιακή

Παραδοσιακό συστατικό της Ελληνικής κουζίνας, φέρνει στο μυαλό αρώματα και γεύσεις από την παιδική ηλικία. Δίνει στο φαγητό ένα ζεστό, «ξυλώδες» άρωμα. Δοκιμάστε τη με: σούπες, σάλτσες, παραδοσιακά Ελληνικά φαγητά.

Μαϊντανός o καλοκαιρινός

Θα τον βρείτε σε αφθονία τους καλοκαιρινούς και πρώτους φθινοπωρινούς μήνες. Είναι βότανο πλούσιο σε βιταμίνη C, με έντονη δροσερή γεύση. Δοκιμάστε τον με: dip γιαουρτιού, σαλάτες, ψάρια, ομελέτες.

Φασκόμηλο το αντιοξειδωτικό

Βότανο πλούσιο σε αντιοξειδωτικά συστατικά, όπως τα φλαβονοειδή και οι φαινολικές ουσίες. Παραδοσιακά χρησιμοποιούνταν σαν φάρμακο για τον ερεθισμένο λαιμό, οι ιδιότητές του όμως δεν μένουν εκεί καθώς έχει εξέχουσα θέση στην κουζίνα. Δίνει μία εκλεπτυσμένη γεύση στο φαγητό η οποία συνδυάζει τα αρώματα του λεμονιού, του ευκαλύπτου και της μέντας. Δοκιμάστε το με: όσπρια, ομελέτες, σάλτσες ντομάτας, πουλερικά.

Μέντα από τη μυθολογία

Ο μύθος λέει πως η μέντα ήταν η νύμφη Μινθώ την οποία μετέτρεψε σε φυτό η Περσεφόνη για να εκδικηθεί τον άνδρα της Πλούτωνα. Μπορεί στο μυαλό μας να συνδέουμε τη μέντα με τα γλυκά, τις τσίχλες και τις καραμέλες, στην πραγματικότητα όμως δίνει έντονη γεύση φρεσκάδας σε όλα τα πιάτα. Δοκιμάστε τη με: φρουτοσαλάτες, σαλάτες, αρνί.

Κανέλα η αρωματική

Φυτό που συνδέουμε στο μυαλό μας με το χειμώνα καθώς δίνει ένα ζεστό, γλυκό άρωμα στα ροφήματα και στα φαγητά. Είναι πηγή μαγγανίου και ασβεστίου, ενώ η σκόνη κανέλας έχει εντονότερη γεύση από το ξύλο αυτής. Δοκιμάστε τη με: φρουτοσαλάτες, κόκκινες σάλτσες, ζύμες.

Έξυπνα tips για να γίνουν τα μπαχαρικά οι σταρ της κουζίνας!

  • Προμηθευτείτε φρέσκα ή αποξηραμένα βότανα και μπαχαρικά. Τα αποξηραμένα έχουν συνήθως εντονότερη, πιο «συμπυκνωμένη» γεύση, οπότε θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε μικρότερη ποσότητα.
  • Εάν δεν έχετε χρόνο να φυτέψετε τα δικά σας βότανα, προμηθευτείτε φρέσκα από το σούπερ μάρκετ τα οποία μπορείτε να διατηρήσετε για περίπου 5 ημέρες στο ψυγείο. Τυλίξτε τα κλωνάρια με μία νωπή πετσέτα και κλείστε το «μπουκέτο» μέσα σε μία σακούλα poly bag.
  • Για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής τοποθετείστε τα φρέσκα βότανα στην κατάψυξη.
  • Φτιάξτε αρωματικό ελαιόλαδο τοποθετώντας μέσα στο δοχείο με το λάδι βότανα της αρεσκείας σας, όπως η ρίγανη.
  • Για πιο έντονη γεύση χρησιμοποιείστε συνδυασμούς βοτάνων και μπαχαρικών, για παράδειγμα το θυμάρι παντρεύεται όμορφα με τη ρίγανη και το φασκόμηλο. Μη φοβηθείτε να πειραματιστείτε με διαφορετικά μίγματα!
  • Γεμίστε τον μύλο του αλατιού με μίγμα αποξηραμένων μπαχαρικών και βοτάνων της αρεσκείας σας! Έτσι και θα ξεχάσετε το αλάτι, αλλά θα λατρέψετε και τα μπαχαρικά!
  • Προσθέστε τα λαχανικά στο τέλος του μαγειρέματος για να μη χάσουν τη γεύση τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου