Loading...

Δευτέρα, 7 Νοεμβρίου 2011

ΓΑΜΟΠΙΛΑΦΟ--ΣΤΑΚΟΒΟΥΤΥΡΟ

ΥΛΙΚΑ
1 κούπα ρύζι καρολίνα
4 κούπες ζωμός κρέατος
2 κ.σ. στακοβούτυρο
χυμός 1 ½ λεμονιού
αλάτι
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΣΤΑΚΟΒΟΥΤΥΡΟ
ανθόγαλο (από πρόβειο γάλα)
αλεύρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1)ο κρητικό βούτυρο γάλακτος από πρόβειο γάλα.
Μαζεύουμε με ένα κουτάλι το ανθόγαλο, την τσίπα δηλαδή που κάνει το γάλα, κυρίως το πρόβειο, όταν αυτό μείνει μερικές ώρες και το τοποθετούμε σε ένα δοχείο μέσα στο ψυγείο για να μην ξινίσει.

Μόλις έχουμε αρκετή ποσότητα, βάζουμε το ανθόγαλο σε μια κατσαρόλα και το ανακατεύομε με αλεύρι (περίπου 1 πότηρι μικρό για κάθε μισό κιλό ανθόγαλο). Προσθέτουμε λίγο αλάτι και σε σιγανή φωτιά ανακατεύουμε διαρκώς μέχρι να βγει το βούτυρο (το στακοβούτυρο) στην επιφάνεια.

Μαζεύουμε σε ένα βαζάκι το στο ψυγείο ενώ αυτό που μένει, ένα υποκίτρινο και μυρωδικό υλικό στον πάτο, που μοιάζει με κρέμα, είναι η στάκα.
2)Για το γαμοπίλαφο χρειαζόμαστε ζωμό κρέατος.
Ο ζωμός αυτός προέρχεται συνήθως από γίδα βραστή.
Βάζουμε το κρέας να βράζει και πετάμε το πρώτο νερό ενώ εν συνεχεία, το βράζουμε σε καθαρό νερό και αλατοπιπερώνουμε.
Όταν το κρέας είναι έτοιμο, κρατάμε το ζωμό για το γαμοπίλαφο.
Βράζουμε το ζωμό ξανά σε δυνατή φωτιά, και όταν έχει βράσει, προσθέτουμε το ρύζι και συνεχίζουμε το βράσιμο σε χαμηλότερη θερμοκρασία.
Αφήνουμε το ρύζι να πάρει μια-δυο βράσεις, 5-10 λεπτά περίπου. Ανακατεύουμε διαρκώς και κλείνουμε τη φωτιά.
Προσθέτουμε το αλάτι και το χυμό λεμονιού.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά, αφήνουμε 2-3 λεπτά να ρουφήξει το ρύζι τα υγρά του χωρίς όμως να μας γίνει και σπυρωτό.
Τέλος, καίμε το στακοβούτυρο σ’ ένα μπρίκι, περιχύνουμε με αυτό το πιλάφι μας και τ’ αφήνουμε σκεπασμένο με μια πετσέτα για 5 λεπτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου