Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010

Κυδωνόπαστο


Κυδωνόπαστο    



1 κιλό κυδώνια

1  κιλό ζάχαρη

1 κουτάλι του γλυκού αρμπαρόριζα

1/2 φλιτζάνι αμύγδαλα ξεφλουδισμένα

1/2 φλιτζάνι ζάχαρη κρυσταλλική



Τρόπος Παρασκευής



πλένουμε και ξεφλουδίζουμε τα κυδώνια τα κόβουμε στα τέσσερα και 

βγάζουμε τα κουκούτσια κατόπιν τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με λίγο 

νερό και την αρμπαρόριζα να βράσουν σε σιγανή φωτιά κατόπιν τα 

κάνουμε πολτό και προσθέτουμε την ζάχαρη συνεχίζοντας το βράσιμο

μόλις το μείγμα αρχάιζα να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα ρίχνουμε 

τα αμύγδαλα ανακατεύοντας καλά .λαδώνουμε ένα ταψί και ρίχνουμε 

το μείγμα αφήνοντας το να κρυώσει πασπαλίζουμε με την κρυσταλλική

ζάχαρη και είναι έτοιμο για σερβίρισμα.

Τρίγωνα Θεσσαλονίκης


 Τρίγωνα  Θεσσαλονίκης    



500 γρ φύλλο μπακλαβά

170 γρ βούτυρο λιωμένο



Για την κρέμα

1 λίτρο γάλα

12 κουταλιές σούπας κορν φλάουρ

1/2 ποτήρι ζάχαρη

4 κρόκοι αυγών

1 βανίλια

2 κουταλιές βούτυρο

Για το σιρόπι

3 ποτήρια ζάχαρη 

2 1/2 ποτήρια νερό

1 λεμόνι το χυμό                                                                                                                                   

Τρόπος Παρασκευής



κόβουμε κατά μήκος το φύλλο σε λωρίδες πλάτους 10 εκατοστών περίπου.

Βουτυρώνουμε τις λωρίδες και τις διπλώνουμε τριγωνικά.

τις στρώνουμε σε βουτυρωμένο Ταψί αλείφουμε με βούτυρο και τις ψήνουμε 

σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να ροδίσουν.

Σε κατσαρόλα βάζουμε το γάλα την ζάχαρη την βανίλια το κορν φλάουρ

και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να πήξει η κρέμα 

κατεβάζουμε την κατσαρόλα και ανακατεύοντας προσθέτουμε τους κρόκους

των αυγών και το βούτυρο.

Σε κατσαρόλα βράζουμε το νερό με την ζάχαρη και το χυμό του λεμονιού 

για 5 λεπτά περίπου μέχρι να δέσει το σιρόπι.Βουτάμε ένα ένα τα τρίγωνα

στο σιρόπι και τα αφήνουμε να τραβήξουν αρκετά.Τα αφαιρούμε με τρυπητή

κουτάλα και τα ακουμπάμε σε πιατέλα να κρυώσουν.

Στη συνέχεια τα ανοίγουμε την μια τους πλευρά με ένα μυτερό μαχαίρι και 

τα γεμίζουμε με την κρέμα .αν θέλουμε τα πασπαλίζουμε με ασπρισμένα και 

καβουρντισμένα αμύγδαλα.....

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 

Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

ΛΟΥΚΟΥΜΑΔΕΣ ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ (Ντονατς)

ΥΛΙΚΑ                                                                                                                                                             4 1/3 κου.τσαγιού αλεύρι  ,   1/2 κουταλ. γλυκού κανελλα ,  2 κουταλ.γλυκού Μπέγκιν,  1κουταλ.γλυκού μαγειρική σόδα  , 3/4 κουταλ.γλυκού αλάτι , 3 αυγά ,  1 1/4 κου.τσαγιού ζάχαρη                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          2 κουταλ.σούπας βούτυρο λιωμένο, 1 κουπ. τσαγιού γιαούρτι, καλαμποκέλαιο  για τηγάνισμα,                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        ζάχαρη άχνη                                                                                                                                                     ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ                                                                                                                              Ανακατέψτε το αλεύρι ,την κανελλα,το Μπέγκιν,τη σόδα και το αλάτι.Σε μια λεκάνη χτυπήστε τα αυγά, μέχρι να πάρουν ωχρό χρώμα .Σταδιακά ρίξτε τη ζάχαρη χτυπώντας. Προσθέσετε το λιωμένο βούτυρο και το γιαούρτι και μετά το μείγμα με το αλεύρι και χτυπήστε καλά.Σκεπάστε για 1 ώρα .Ρίξτε τη ζύμη σε αλευρωμενη επιφάνεια και κόψτε την με ένα αλευρωμενο κόφτη των ντονατς(κουπατ)αφού πρώτα την ανοίξετε σε ένα λεπτό φύλο. Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε λάδι.Ρίχνετε μέσα  προσεκτικά τα ντονατς και τα αφήνετε να ψηθούν για 3 λεπτά μέχρι να ροδίσουν σε όλες τις πλευρές.Βγάζετε από το τηγάνι με τρυπητή κουτάλα και στραγγίζετε πάνω σε χαρτοπετσέτα. τους πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη και σερβίρετε.

Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010

Πολυνησιακό κοτόπουλο.

Συστατικά
5 φιλέτα από μπούτι κοτόπουλου ωμά, χωρίς την πέτσα
200 γρ. ψιλοκομμένος ανανάς κονσέρβας, χωρίς σιρόπι
100 γρ. ψιλοκομμένο αχλάδι
100 γρ. ψιλοκομμένο μάνγκο
100 γρ. ψιλοκομμένο αχλάδι
1 κουταλιά γλυκού αλάτι
1 κουταλιά γλυκού ταμπάσκο
¼ κουταλιάς γλυκού φρέσκο μαύρο τριμμένο πιπέρι      
                                                                                         
Τρόπος Παρασκευής                                                                             
   Τοποθετείστε τα φιλέτα κοτόπουλου σε αντικολλητικό σκεύος για 15 λεπτά και 5 λεπτά πριν τα φιλέτα είναι έτοιμα προσθέστε το μείγμα φρούτων στο αντικολλητικό σκεύος.                                                                                 

ΒΙΔΕΣ ΜΕ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ ΚΑΙ ΦΑΣΟΛΙΑ

  • 400 γραμ ζυμαρικά βίδες  
  • 6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζ καλαμπόκι κονσέρβα ή βρασμένο κατεψυγμένο
  • 1 φλιτζ κόκκινα φασόλια από κονσέρβα
  • 1 κουταλιά  ρίγανη
  • 150 γραμ τριμμένη γραβιέρα
  • Αλάτι 
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι 
  • Φυλλαράκια δυόσμου                                                                                                                                                                                    Εκτέλεση:
    Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160 βαθμούς κελσίου. Βράζετε τις βίδες σε νερό με αλάτι για περίπου 8 λεπτά. Τις σουρώνετε και κρατάτε λίγο από το ζωμό τους. Τις μεταφέρετε σε ένα μπολ, ρίχνετε το ελαιόλαδο και τις ανακατεύετε. Τις μεταφέρετε σε ένα ταψάκι πασπαλισμένο με λίγο τυρί. Προσθέτετε το καλαμπόκι και τα φασόλια και τα ανακατεύετε απαλά για να μοιραστούν ομοιόμορφα. Ελέγχετε για αλάτι και προσθέτετε λίγο από το νερό που κρατήσατε από το βράσιμο των ζυμαρικών για να μη στεγνώσει το φαγητό κατά το ψήσιμο. Το πασπαλίζετε με το υπόλοιπο τριμμένο τυρί και τη ρίγανη και το ψήνετε κάτω από το γκριλ για 30 λεπτά. Το σερβίρετε ζεστό με πιπέρι.

Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

Πως να πλενετε το λαχανο και το κουνουπιδι

πρι μαγειρέψετε το κουνουπίδι καλά είναι να το βάλετε σε λεκάνη με λίγο ξίδι ,αλάτι και νερό ,έχουν την ιδιότητα να διώχνουν και να σκοτώνουν τους μικροοργανισμούς.Επίσης και το λάχανο πριν το κάνετε σαλάτα η το μαγειρέψετε ακολουθείτε την ίδια διαδικασία.

Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010

ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΗΛΑ (ΨΗΤΑ)

4 Μηλα γκολτεν  1/2 Φλιτζ.ζαχαρη  1/3 μαργαρινη  ξυσμα  και χυμο απο 1/2 πορτοκαλη  1/2 κανελα σκονη  2κουταλιες μπισκοτο τριμενο 1/2 φλιτζ. φρουι γλασε αναμεικτα  1/2 φλιτζ. αμυγδαλα φυλε λευκα.                                                                                                                                                              Τρόπος Παρασκευής                                                                                                                                             Προθερμεναιτε το φουρνο στουσ 180 βαθ. Αφαιρειτε την καρδια και τους σπορους απο τα μηλα με το ειδικο εργαλειο και κατοπιν μεγαλωνετε στο διπλασιο την κοιλοτητα που δημιουργηθηκε με την βοηθεια του εργαλειου.Χαρασσετε ενα κυκλο στη μεση του μηλου με ενα μαχαιρι και τοποθετειτε τα μηλα σε ταψι.           Αναμειγνυετε τη ζαχαρη ,το βουτυρο,το ξυσμα και το χυμο πορτοκαλιου,την κανελα και το μπισκοτο.   Χτυπατε το μειγμα ,προσθετετε το αμυγδαλο τα φρουι γλασε και ανακατευετε.γεμιζετε με το μειγμα τα μηλα και ψηνετε για 40-60 λεπτα ωσπου να μαλακωσουν τα μηλα, τα σερβιρετε ζεστα.  

Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

Σουβλάκι τυριών πάνε



Σουβλάκι τυριών   πάνε

200 γρ ζαμπόν
250 γρ μοτσαρελα
200 γρ Έμμενταλ
200 γρ κασέρι
3  αυγά
250 γρ φρυγανιά τριμμένη 
αλάτι 
λάδι για τηγάνισμα
ξυλάκια για σουβλάκια


Τρόπος Παρασκευής

κόβουμε τα τυριά και το ζαμπόν σε κύβους τα περνάμε
εναλλάξ στα ξυλάκια .Σε ένα πιάτο βαθύ χτυπάμε τα αυγά
με το αλάτι  και σε μια  πιατέλα βάζουμε την φρυγανιά
κατόπιν περνάμε τα σουβλάκια από το αυγό μετά από την
φρυγανιά και τα τηγανίζουμε σε ζεστό λάδι σερβίρονται ζεστά

Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2010

Αλευροπιτα (Ζαγοροχώρια Ιωαννίνων)


Αλευροπιτα    (Ζαγοροχώρια Ιωαννίνων)



1/2 κιλό αλεύρι

1 κιλό νερό

1 κουταλιά αλάτι

1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο

2 αυγά 

100 γρ φέτα                

Τρόπος Παρασκευής                                                                                                                               






ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί (τα αυγά χτυπημένα)

ρίχνουμε το  μείγμα σε ένα ταψί λαδωμένο το οποίο έχουμε

ζεστάνει πολύ καλά πριν.χρειαζεται περίπου 30 λεπτά 

για να ψηθεί, σε μέτριο φούρνο γύρω στους 160 βαθμούς

                                                                            
ΖΥΜΗ ΑΦΡΑΤΗ                                                                                                                                                            Στη ζυμη της πιτας μπορουμε να προσθεσουμε μια βραστη πατατα καλα λιωμενη .Η ζυμη θα γινει πιο μαλακη και νοστιμη.

Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010



Κους Κους με κοτόπουλο
Στήθος κοτόπουλο 4 τεμ
κους κους 2 κούπες
βούτυρο 50 γρ
αλάτι 1 πρέζα
πιπέρι 1 πρέζα
κεφαλοτύρι τριμμένο 30 γρ
νερό 4 κούπες
μαιδανο φριζε 30 γρ

Τρόπος Παρασκευής
βράζουμε το κοτόπουλο κατόπιν το αφαιρούμε και βάζουμε
στον ζωμό που μας έμεινε το βούτυρο το αλάτι το πιπέρι
το κους κους και το αφήνουμε να βράση για περίπου
10 λεπτά κατόπιν το βγάζουμε από την φωτιά και
σερβίρουμε βάζοντας το κοτόπουλο στην βάση του πιάτου
σκεπάζοντας το μισό με το κους κους και στο υπόλοιπο
πασπαλίζουμε το κεφαλοτύρι και τον μαιδανο.

Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010

Γαριδες του ψαρα


ΥΛΙΚΑ¨¨6 τεμ γαριδες ν 1 φρεσκιες .¨ Απο 50 γρ γραβιερα κασερι φετα γκουντα. 2 αυγα. 8 τοματες τσερι 100 γρ κρεμα γαλακτος καπαρι 4 τεμ. 2 γρ πιπερι λευκο .20 γρ κονιακ μαιδανο ψιλοκομενο 30 γρ.

ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Καθαριζουμε της γαριδες απο το κελυφος αφηνοντας την ουρα.

κατοπιν τις σοταρουμε ελαφρια στο τηγανι και της σβηνουμε με το κονιακ.

Τριβουμε τα τυρια σε χοντρο τριφτη και χτυπαμε τα αυγα με την κρεμα
τοποθετουμε της γαριδες σε πιρεξ και της περιχυνουμε με το μειγμα της κρεμας .Προσθετουμε τα υπολοιπα υλικα με τα ντοματακια κομμενα στην μεση και ψηνουμε στους 180 βαθ. Για 20 λεπτα.

Τρίτη 27 Ιουλίου 2010

Μικρα μυστικα της κουζινας..

ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΩΜΙΕΡΑ Την ψωμιερα να την σκουπιζετε μια φορα την ευδομαδα με ενα πανι βρεγμενο με ξιδι. Δεν αφηνει το ψωμι να μουχλιασει..

Μικρα μυστικα της κουζινας...

ΓΙΑ ΤΡΑΓΑΝΑ ΓΛΥΚΑ Για να διατηρησετε τραγανα τα κουλουρακια,τα μπισκοτα η διαφορα γλυκα απο ζυμη,μπορειτε να τα βαλετε σε ενα κουτι αλουμινενιο μαζι με ενα μηλο.

Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

Γεμιστό κοτόπουλο με σταρένιο τραχανά μπύρα και κυδώνια





Ελαιόλαδο 150 γρ
κρεμμύδι ξερό μικρό 1 τεμ
συκωτάκια κοτόπουλου 100 γρ
Άνηθο ψιλοκομμένο 50 γρ
τραχανά σταρένιο 350 γρ
αλάτι 1 πρέζα
πιπέρι 1 πρέζα
νερό 100 γρ
κυδώνια 4 τεμάχια
Λεμόνι χυμό 1 τεμ
μπύρα πιλσεν 1 φιάλη

Τρόπος Παρασκευής
ψικοβουμε τα συκωτάκια και το κρεμμύδι
βάζουμε το λάδι σε μια κατσαρόλα και σοτάρουμε
ελαφριά τα συκωτάκια .Στην συνεχεία προσθέτουμε το
ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι τον άνηθο το αλάτι το πιπέρι
και τον τραχανά ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε το
νερό αφήνοντας σε χαμηλή φωτιά για 5 λεπτά
μέχρι να απορρόφηση το νερό .Με το μείγμα γεμίζουμε
την κότα και ράβουμε την κοιλιά της,κατόπιν πλένουμε
καλά τα κυδώνια και καθαρίζουμε τα σπόρια τους
κόβοντας τα στα τέσσερα τα βάζουμε στο σκεύος με την
κότα και τα περιχύνουμε με το χυμό του λεμονιού και
λίγο ελαιόλαδο,ψήνεται στους 200 βαθμούς για
2 ώρες περίπου κατά την ώρα του ψησίματος ραντίζουμε
με την μπύρα για να μην στέγνωση το φαγητό μας.

Κυριακή 25 Ιουλίου 2010

Μία νόστιμη και χορταστική σαλάτα που μπορείτε να τη φάτε και σαν γεύμα είναι η εξής:


Μία νόστιμη και χορταστική σαλάτα που μπορείτε να τη φάτε και σαν γεύμα είναι η εξής:
Υλικά:
Μισό ματσάκι μαρούλι
Δύο μέτριες ντομάτες
Μισό αγγουράκι
Εκατό γραμμάρια κρουτόν
Κέτσαπ, μαγιονέζα, ελαιόλαδο, ρίγανη, αλάτι
Εκατό γραμμάρια παρμεζάνα τριμμένη
Εκτέλεση της συνταγής:
Πλένουμε το μαρούλι, τις ντομάτες και το αγγουράκι και τα ψιλοκόβουμε. Βάζουμε τα υλικά μας σε ένα βαθύ πιάτο και προσθέτουμε τα κρουτόν και την τριμμένη παρμεζάνα μας. Προσθέτουμε από πάνω τη σος, που θα φτιάξουμε από κέτσαπ, μαγιονέζα, ελαιόλαδο, ρίγανη και αλάτι.
Για τη σος:
Ανακατεύουμε δύο κουταλιές της σούπας μαγιονέζα με μία κουταλιά της σούπας κέτσαπ. Προσθέτουμε λίγη ρίγανη και μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Προσθέτουμε τέσσερις κουταλιές ελαιόλαδο και χτυπάμε καλά το μίγμα.
Περιχύνουμε τη σος στη σαλάτα και η σαλάτα μας είναι έτοιμη.
Καλή όρεξη.