ΥΛΙΚΑ
4 μικρές σελινόριζες καθαρισμένες και κομμένες κυδωνάτες
5-6 μεσαίες πατάτες καθαρισμένες και κομμένες κυδωνάτες
4-5 κλωνάρια σέλινο χοντροκομμένα
4 καρότα καθαρισμένα και κομμένα σε χοντρά κομμάτια
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
3 μικρά φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
5 ή όσα θέλετε άσπρα φρέσκα μανιτάρια κομμένα σε φέτες
100-150 γρ. λευκό ξηρό κρασί
3 κουτ. σούπας πετιμέζι
500 γρ. ντομάτα πολτό
2 κουτ. γλυκού μείγμα μυρωδικών Προβηγκίας (έτοιμο στα σούπερ μάρκετ)
5-6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μεγάλη κατσαρόλα, ρίχνετε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζετε ελαφρώς το ξερό και φρέσκο κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέτετε όλα τα λαχανικά (σελινόριζα, πατάτα, καρότο, μανιτάρια, σέλινο) και ανακατεύετε καλά, τσιγαρίζοντάς τα και αυτά για περίπου 5 λεπτά. Σβήνετε με το κρασί, αφήνετε 1-2’ να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτετε το πετιμέζι ανακατεύοντας να πάει παντού και να μελώσει τα πάντα!
Ρίχνετε και την ντομάτα, συμπληρώνετε με νερό μέχρι να καλυφθούν σχεδόν όλα τα λαχανικά, ρίχνετε και το αλάτι, πιπέρι, μυρωδικά και σιγοβράζετε με κλειστή κατσαρόλα για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και να χυλώσει η σάλτσα. Σερβίρετε ζεστό με μπόλικη φέτα και ψωμί για τη σάλτσα...........
Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011
Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011
ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ ΣΜΥΡΝΑΙΚΑ(ΦΟΙΝΙΚΙΑ)
Αν ακολουθείστε σωστά την συνταγή θα κατασκευάστε μοναδικής νοστιμιάς μελομακάρονα.
Υλικά
1 κιλό μαλακό αλεύρι ή έστω για όλες τις χρήσεις
½ λίτρο καλό παρθένο ελαιόλαδο
½ ποτήρι ζάχαρη
2 κουταλάκια μπέικη πάουντερ
1 ποτήρι φρεσκοστυμένη πορτοκαλάδα (όχι του κουτιού)
ξύσμα φλούδας από ένα πορτοκάλι
1 ποτήρι του κρασιού κονιάκ
1 ποτήρι χονδροκοπανισμένα καρύδια
1 κοφτό κουταλάκι κανέλα και 1 κοφτό κουταλάκι γαρύφαλλο
Για το σιρόπι
1 ποτήρι καλό μέλι
1 ποτήρι ζάχαρη
¾ ποτηριού νερό
Βάλτε στο μίξερ το λάδι και την ζάχαρη και άστε να κοπανιούνται για αρκετή ώρα.
Κοσκινίζετε το αλεύρι και ρίχνετε και το μπέικι να ανακατευτεί.
Σε μια λεκάνη βάζετε το μίγμα λαδιού ζάχαρης και ρίχνετε μέσα το κονιακ τον χυμό πορτοκαλιού το ξύσμα τα μπαχαρικά μας και σιγά σιγά το κοσκινισμένο αλεύρι.
Ζυμώνετε καλά μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη.
Θα πρέπει να ξέρετε ότι καμιά φορά, ανάλογα με το αλεύρι δεν είναι κακό να σας περισσέψει λίγο αλεύρι, μην το βάλετε όλο όταν δείτε ότι η ζύμη σας, είναι μαλακιά και πλάθεται όμορφα χωρίς να κολλάει. Μην σας γίνει σκληρή η ζύμη γιατί το χάσατε το παιγνίδι. Αν σας ξέφυγε ρίξτε λίγο λάδι ακόμα και πλάστε και πάλι.
Πλάθουμε την ζύμη σαν σουτζουκάκια, παίρνουμε μια ξύστρα και στο μέρος που έχει τα χοντρά τετραγωνάκια εξογκώματα, ακουμπάμε την ζύμη μας πάνω εκεί και με τα δάκτυλα ενωμένα την πιέζουμε ελαφρά και την σέρνουμε λίγο. Το κλασικό σμυρναικό μελομακάρονο έχει από κάτω μια γούβα και την επάνω επιφάνεια ανώμαλη για να κρατάει το σιρόπι και το καρύδι.
Είναι εύκολο να το πετύχετε αν δεν μπορείτε απλά ακουμπήστε το πάνω στην ξύστρα και πιέστε του ελαφρά με τα δάκτυλα να κάνει μια μικρή γούβα.
Βάζουμε μια λαδόκολλα στο ταψάκι μας και ψήνουμε σε μέτριο φούρνου 170 βαθμούς μέχρι να ροδοκοκκινίσει (20-30 λεπτά).
Τα μελομακάρονα τα αφήνετε να κρυώσουν καλά και εν τω μεταξύ εμείς ελάτε να φτιάξουμε το σιρόπι μας.
Ρίχνουμε το μέλι την ζάχαρη και το νερό να πάρουν μερικές βράσεις.
Όσο αυτό είναι ζεστό ρίχνουμε μέσα μια τρυπητή κουτάλια 2-3 μαζί τα μελομακάρονα μας και αφού στραγγίξουν τα τοποθετούμε σε πιατέλες. Όταν τελειώνει κάθε στρώση τους ρίχνουμε μια κουταλιά μέλι και τα πασπαλίζουμε με καρύδια.
Αυτά τα μελομακάρονα είναι η Σμυρναϊκή έκδοση, το μελομακάρονο είναι τραγανό το σιρόπι δεν το έχει ποτίσει και δεν σε πνίγει η γλυκύτητα του.
Τώρα αν είστε φαν του πολύ μελωμένου μελομακάρονου, να τα βουτήξτε στο σιρόπι όσο είναι ακόμα ζεστά και να το αφήσετε λίγο παραπάνω στο σιρόπι. Αυτή είναι η κύρια ελλαδίτική έκδοση που εγώ προσωπικά την απεχθάνομαι....
Καλή σας επιτυχία
Υλικά
1 κιλό μαλακό αλεύρι ή έστω για όλες τις χρήσεις
½ λίτρο καλό παρθένο ελαιόλαδο
½ ποτήρι ζάχαρη
2 κουταλάκια μπέικη πάουντερ
1 ποτήρι φρεσκοστυμένη πορτοκαλάδα (όχι του κουτιού)
ξύσμα φλούδας από ένα πορτοκάλι
1 ποτήρι του κρασιού κονιάκ
1 ποτήρι χονδροκοπανισμένα καρύδια
1 κοφτό κουταλάκι κανέλα και 1 κοφτό κουταλάκι γαρύφαλλο
Για το σιρόπι
1 ποτήρι καλό μέλι
1 ποτήρι ζάχαρη
¾ ποτηριού νερό
Βάλτε στο μίξερ το λάδι και την ζάχαρη και άστε να κοπανιούνται για αρκετή ώρα.
Κοσκινίζετε το αλεύρι και ρίχνετε και το μπέικι να ανακατευτεί.
Σε μια λεκάνη βάζετε το μίγμα λαδιού ζάχαρης και ρίχνετε μέσα το κονιακ τον χυμό πορτοκαλιού το ξύσμα τα μπαχαρικά μας και σιγά σιγά το κοσκινισμένο αλεύρι.
Ζυμώνετε καλά μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη.
Θα πρέπει να ξέρετε ότι καμιά φορά, ανάλογα με το αλεύρι δεν είναι κακό να σας περισσέψει λίγο αλεύρι, μην το βάλετε όλο όταν δείτε ότι η ζύμη σας, είναι μαλακιά και πλάθεται όμορφα χωρίς να κολλάει. Μην σας γίνει σκληρή η ζύμη γιατί το χάσατε το παιγνίδι. Αν σας ξέφυγε ρίξτε λίγο λάδι ακόμα και πλάστε και πάλι.
Πλάθουμε την ζύμη σαν σουτζουκάκια, παίρνουμε μια ξύστρα και στο μέρος που έχει τα χοντρά τετραγωνάκια εξογκώματα, ακουμπάμε την ζύμη μας πάνω εκεί και με τα δάκτυλα ενωμένα την πιέζουμε ελαφρά και την σέρνουμε λίγο. Το κλασικό σμυρναικό μελομακάρονο έχει από κάτω μια γούβα και την επάνω επιφάνεια ανώμαλη για να κρατάει το σιρόπι και το καρύδι.
Είναι εύκολο να το πετύχετε αν δεν μπορείτε απλά ακουμπήστε το πάνω στην ξύστρα και πιέστε του ελαφρά με τα δάκτυλα να κάνει μια μικρή γούβα.
Βάζουμε μια λαδόκολλα στο ταψάκι μας και ψήνουμε σε μέτριο φούρνου 170 βαθμούς μέχρι να ροδοκοκκινίσει (20-30 λεπτά).
Τα μελομακάρονα τα αφήνετε να κρυώσουν καλά και εν τω μεταξύ εμείς ελάτε να φτιάξουμε το σιρόπι μας.
Ρίχνουμε το μέλι την ζάχαρη και το νερό να πάρουν μερικές βράσεις.
Όσο αυτό είναι ζεστό ρίχνουμε μέσα μια τρυπητή κουτάλια 2-3 μαζί τα μελομακάρονα μας και αφού στραγγίξουν τα τοποθετούμε σε πιατέλες. Όταν τελειώνει κάθε στρώση τους ρίχνουμε μια κουταλιά μέλι και τα πασπαλίζουμε με καρύδια.
Αυτά τα μελομακάρονα είναι η Σμυρναϊκή έκδοση, το μελομακάρονο είναι τραγανό το σιρόπι δεν το έχει ποτίσει και δεν σε πνίγει η γλυκύτητα του.
Τώρα αν είστε φαν του πολύ μελωμένου μελομακάρονου, να τα βουτήξτε στο σιρόπι όσο είναι ακόμα ζεστά και να το αφήσετε λίγο παραπάνω στο σιρόπι. Αυτή είναι η κύρια ελλαδίτική έκδοση που εγώ προσωπικά την απεχθάνομαι....
Καλή σας επιτυχία
Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011
ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ ΜΕ ΤΥΡΙ ΧΑΛΟΥΜΙ ΚΥΠΡΟΥ
ΥΛΙΚΑ
200 γραμμάρια τυρί Χαλούμι
1 κιλό μοσχαρίσιο και χοιρινό κιμά ανάμεικτο
Δύο κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 αυγά
2 φέτες ψωμί μπαγιάτικο μουσκεμένο σε νερό και στυμμένο καλά
Μαϊντανός ψιλοκομμένος
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
Αλατοπίπερο
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΑΡΝΙΡΙΣΜΑ
50 γραμμάρια βούτυρο
3 πατάτες βρασμένες κομμένες σε ροδέλες
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ανακατεύετε τον κιμά με το ψωμί, τα 2/3 από το λάδι και τα κρεμμύδια μέχρι να γίνει ένα ενιαίο μείγμα. Προσθέτετε τα αυγά, τον μαϊντανό, το αλάτι και το πιπέρι και αφήνετε το μείγμα στο ψυγείο για μία με δύο ώρες. Πλάθετε τα μπιφτέκια και τα γεμίζετε με το χαλουμι. Αλείφετε με το υπόλοιπο λάδι ένα ταψί και τα τοποθετείτε το ένα δίπλα στο άλλο ψήνοντας τα στους 200 βαθμούς για 35 λεπτά. Βάζετε πάνω στα μπιφτέκια τις ροδέλες πατάτας, το τυρί και το βούτυρο, το αλάτι και το πιπέρι και συνεχίζετε το ψήσιμο για ακόμα πέντε λεπτά μέχρι να λιώσει το τυρί. Σερβίρετε αμέσως.
200 γραμμάρια τυρί Χαλούμι
1 κιλό μοσχαρίσιο και χοιρινό κιμά ανάμεικτο
Δύο κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 αυγά
2 φέτες ψωμί μπαγιάτικο μουσκεμένο σε νερό και στυμμένο καλά
Μαϊντανός ψιλοκομμένος
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
Αλατοπίπερο
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΑΡΝΙΡΙΣΜΑ
50 γραμμάρια βούτυρο
3 πατάτες βρασμένες κομμένες σε ροδέλες
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ανακατεύετε τον κιμά με το ψωμί, τα 2/3 από το λάδι και τα κρεμμύδια μέχρι να γίνει ένα ενιαίο μείγμα. Προσθέτετε τα αυγά, τον μαϊντανό, το αλάτι και το πιπέρι και αφήνετε το μείγμα στο ψυγείο για μία με δύο ώρες. Πλάθετε τα μπιφτέκια και τα γεμίζετε με το χαλουμι. Αλείφετε με το υπόλοιπο λάδι ένα ταψί και τα τοποθετείτε το ένα δίπλα στο άλλο ψήνοντας τα στους 200 βαθμούς για 35 λεπτά. Βάζετε πάνω στα μπιφτέκια τις ροδέλες πατάτας, το τυρί και το βούτυρο, το αλάτι και το πιπέρι και συνεχίζετε το ψήσιμο για ακόμα πέντε λεπτά μέχρι να λιώσει το τυρί. Σερβίρετε αμέσως.
ΣΚΑΛΤΣΟΥΝΙΑ
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό καρυδόψιχα χοντροκομμένη
1 φλιτζάνι του τσαγιού μέλι
2 πορτοκάλια για τον χυμό και το ξύσμα τους
4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα τριμμένη
1 κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο τριμμένο
1/2 φλιτζάνι του τσαγιού σουσάμι καβουρντισμένο
ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 ποτηράκι του κρασιού σπορέλαιο
χυμό 2 πορτοκαλιών
1/2 ποτηράκι της σούπας ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
1 φλιτζάνι του τσαγιού χλιαρό νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το μέλι, τη ζάχαρη και τον χυμό των πορτοκαλιών να ζεσταθούν μέχρι να λιώσουν.
Προσθέτουμε την καρυδόψιχα, ανακατεύουμε τα υλικά και τα βράζουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά μέχρι να χυλώσουν όλα μαζί.
Κατεβάζουμε το μείγμα από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει. Μετά προσθέτουμε το σουσάμι, το ξύσμα των πορτοκαλιών, την κανέλα και το γαρίφαλο.
Για να φτιάξουμε το φύλλο, ανακατεύουμε σε μια λεκάνη όλα τα υλικά για το φύλλο και φτιάχνουμε μια μαλακή ζύμη. Ανοίγουμε τη ζύμη σε πολύ λεπτό φύλλο, πασπαλίζοντάς τη συχνά με αλεύρι για να μη διαλυθεί.
Κόβουμε με ένα ροδάκι το φύλλο σε στρογγυλά κομμάτια με διάμετρο ίση με του χείλους ενός φλιτζανιού. Βάζουμε στη μέση κάθε κομματιού 1 κουταλιά της σούπας από το μείγμα της κατσαρόλας, κλείνουμε το κομμάτι σε σχήμα μισοφέγγαρου και με ένα πιρούνι πιέζουμε την ένωση για να μην αδειάσει η γέμιση.
Με τον τρόπο αυτό φτιάχνουμε όλα τα σκαλτσούνια. Μετά λαδώνουμε ένα μεγάλο ταψί, βάζουμε μέσα τα σκαλτσούνια και τα ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 30 λεπτά περίπου. Όταν τα βγάλουμε από το φούρνο, καθώς είναι ζεστά τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
1 κιλό καρυδόψιχα χοντροκομμένη
1 φλιτζάνι του τσαγιού μέλι
2 πορτοκάλια για τον χυμό και το ξύσμα τους
4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα τριμμένη
1 κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο τριμμένο
1/2 φλιτζάνι του τσαγιού σουσάμι καβουρντισμένο
ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 ποτηράκι του κρασιού σπορέλαιο
χυμό 2 πορτοκαλιών
1/2 ποτηράκι της σούπας ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
1 φλιτζάνι του τσαγιού χλιαρό νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το μέλι, τη ζάχαρη και τον χυμό των πορτοκαλιών να ζεσταθούν μέχρι να λιώσουν.
Προσθέτουμε την καρυδόψιχα, ανακατεύουμε τα υλικά και τα βράζουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά μέχρι να χυλώσουν όλα μαζί.
Κατεβάζουμε το μείγμα από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει. Μετά προσθέτουμε το σουσάμι, το ξύσμα των πορτοκαλιών, την κανέλα και το γαρίφαλο.
Για να φτιάξουμε το φύλλο, ανακατεύουμε σε μια λεκάνη όλα τα υλικά για το φύλλο και φτιάχνουμε μια μαλακή ζύμη. Ανοίγουμε τη ζύμη σε πολύ λεπτό φύλλο, πασπαλίζοντάς τη συχνά με αλεύρι για να μη διαλυθεί.
Κόβουμε με ένα ροδάκι το φύλλο σε στρογγυλά κομμάτια με διάμετρο ίση με του χείλους ενός φλιτζανιού. Βάζουμε στη μέση κάθε κομματιού 1 κουταλιά της σούπας από το μείγμα της κατσαρόλας, κλείνουμε το κομμάτι σε σχήμα μισοφέγγαρου και με ένα πιρούνι πιέζουμε την ένωση για να μην αδειάσει η γέμιση.
Με τον τρόπο αυτό φτιάχνουμε όλα τα σκαλτσούνια. Μετά λαδώνουμε ένα μεγάλο ταψί, βάζουμε μέσα τα σκαλτσούνια και τα ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 30 λεπτά περίπου. Όταν τα βγάλουμε από το φούρνο, καθώς είναι ζεστά τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011
ΧΑΛΒΑΣ ΦΑΡΣΑΛΟΝ (ΠΑΖΑΡΙΩΤΙΚΟΣ)
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό ζάχαρη
½ κιλό νισεστές
1 νεροπότηρο βούτυρο
5 ποτήρια νερό
1 φλυτζάνι άσπρα άψητα αμύγδαλα, κανέλλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε τα 700 γρ. από τη ζάχαρη σε κατσαρόλα με φαρδύ πάτο και τη λυώνουμε μέχρι να καεί και να αρχίσει να καραμελώνει. Στο μεταξύ ανακατεύουμε το νισεστέ με την υπόλοιπη ζάχαρη και μισή κουταλιά κανέλλας καλά. Ρίχνουμε στο μίγμα τα ποτήρια νερού τα ανακατεύουμε πολύ καλά να διαλυθεί ο νισεστές και το ρίχνουμε στην καραμελωμένη ζάχαρη. Αρχίζουμε να ανακατεύουμε καλά σε σιγανή φωτιά μέχρι να αρχίσει να πήζει. Σε ένα διπλανό τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο, το καίμε ελαφρά, βάζοντας και τα αμύγδαλα να ροδίσουν. Όταν έχει πήξει ο χαλβάς που δεν πάψαμε να ανακατεύουμε, ρίχνουμε το βούτυρο κι ανακατεύουμε μέχρι να ξεκολάει απο τα τοιχώματα. Απλώνουμε το χαλβά όσο είναι ζεστός σε ταψί, πασπαλίζουμε με ζάχαρη και τον βάζουμε στο γκριλ μέχρι να πιάσει μια κρούστα στην επιφάνεια. Όταν σερβίρουμε, πασπαλίζουμε με κανέλλα.
Τα Φάρσαλα ξεχώριζαν από παλιά για το ντόπιο είδος χαλβά βουτύρου (σαπουνέ).
Ο "Χαλβάς Φαρσάλων" φτιάχνεται από ρυζάλευρο και είναι ημιδιαφανής, λιπαρός και έχει μια τραγανιστή κρούστα από καμένη ζάχαρη.
Την ονομασία παζαριώτικος πήρε επειδή προσφέρεται στη διάρκεια του παζαριού, εμπορικό πανηγύρι, που συνηθίζεται στην περιοχή της Θεσσαλίας τους καλοκαιρινούς μήνες και του οποίου οι ρίζες φτάνουν μερικούς αιώνες πίσω , συγκεκριμένα το 1608 αναφέρεται για πρώτη φορά.
1 κιλό ζάχαρη
½ κιλό νισεστές
1 νεροπότηρο βούτυρο
5 ποτήρια νερό
1 φλυτζάνι άσπρα άψητα αμύγδαλα, κανέλλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε τα 700 γρ. από τη ζάχαρη σε κατσαρόλα με φαρδύ πάτο και τη λυώνουμε μέχρι να καεί και να αρχίσει να καραμελώνει. Στο μεταξύ ανακατεύουμε το νισεστέ με την υπόλοιπη ζάχαρη και μισή κουταλιά κανέλλας καλά. Ρίχνουμε στο μίγμα τα ποτήρια νερού τα ανακατεύουμε πολύ καλά να διαλυθεί ο νισεστές και το ρίχνουμε στην καραμελωμένη ζάχαρη. Αρχίζουμε να ανακατεύουμε καλά σε σιγανή φωτιά μέχρι να αρχίσει να πήζει. Σε ένα διπλανό τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο, το καίμε ελαφρά, βάζοντας και τα αμύγδαλα να ροδίσουν. Όταν έχει πήξει ο χαλβάς που δεν πάψαμε να ανακατεύουμε, ρίχνουμε το βούτυρο κι ανακατεύουμε μέχρι να ξεκολάει απο τα τοιχώματα. Απλώνουμε το χαλβά όσο είναι ζεστός σε ταψί, πασπαλίζουμε με ζάχαρη και τον βάζουμε στο γκριλ μέχρι να πιάσει μια κρούστα στην επιφάνεια. Όταν σερβίρουμε, πασπαλίζουμε με κανέλλα.
Τα Φάρσαλα ξεχώριζαν από παλιά για το ντόπιο είδος χαλβά βουτύρου (σαπουνέ).
Ο "Χαλβάς Φαρσάλων" φτιάχνεται από ρυζάλευρο και είναι ημιδιαφανής, λιπαρός και έχει μια τραγανιστή κρούστα από καμένη ζάχαρη.
Την ονομασία παζαριώτικος πήρε επειδή προσφέρεται στη διάρκεια του παζαριού, εμπορικό πανηγύρι, που συνηθίζεται στην περιοχή της Θεσσαλίας τους καλοκαιρινούς μήνες και του οποίου οι ρίζες φτάνουν μερικούς αιώνες πίσω , συγκεκριμένα το 1608 αναφέρεται για πρώτη φορά.
ΛΟΥΚΟΥΜΑΔΕΣ ΜΕ ΑΝΘΟΤΥΡΟ
ΥΛΙΚΑ
1/2 κιλό ανθότυρο
για το χυλό
1 ποτήρι γάλα
1 αυγό
1/2 κουταλάκι μπεικιν
αλευρι όσο χρειαστεί για να έχω πηκτό χυλό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κάνουμε πηχτό χυλό με το γάλα, αυγό, αλεύρι μπεικιν χτυπώντας με το χτυπητήρι. Πλάθουμε τον ανθότυρο σε μικρά μπαλάκια. Τα βουτάμε στο χυλό, τα στραγγίζουμε λίγο και τα ρίχνουμε στο τηγάνι σε πολύ καυτό λάδι(κάθε φορά ρίχνω λιγα κομμάτια ). Οταν ψηθούν τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα, τα αφήνω λίγο σε χαρτοπετσέτα και τα σερβίρω με μέλι.
1/2 κιλό ανθότυρο
για το χυλό
1 ποτήρι γάλα
1 αυγό
1/2 κουταλάκι μπεικιν
αλευρι όσο χρειαστεί για να έχω πηκτό χυλό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κάνουμε πηχτό χυλό με το γάλα, αυγό, αλεύρι μπεικιν χτυπώντας με το χτυπητήρι. Πλάθουμε τον ανθότυρο σε μικρά μπαλάκια. Τα βουτάμε στο χυλό, τα στραγγίζουμε λίγο και τα ρίχνουμε στο τηγάνι σε πολύ καυτό λάδι(κάθε φορά ρίχνω λιγα κομμάτια ). Οταν ψηθούν τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα, τα αφήνω λίγο σε χαρτοπετσέτα και τα σερβίρω με μέλι.
ΚΑΛΑΜΑΡΑΚΙΑ ΜΕ ΚΟΚΚΙΝΗ ΠΙΠΕΡΙΑ ΚΑΙ ΡΥΖΙ
ΥΛΙΚΑ
1/2 κιλό καλαμάρια
1/4 κιλού ρύζι
2-3 κόκκινες πιπεριές ψιλοκομμένες
1 κούπα του τσαγιού ελαιόλαδο
1/2 λίτρο νερό
αλάτι-πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίστε πολύ καλά τα καλαμαράκια. αφαιρώντας το εσωτερικό τους κόκαλο. Πλύντε τα και κόψτε τα στα δύο. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε ελαφρά τις κόκκινες πιπεριές και τα καλαμαράκια. Στη συνέχεια προσθέστε περίπου 1/2 λίτρο νερό και αφήστε το φαγητό να βράσει για 15 λεπτά περίπου. Κατόπιν συμπληρώστε και το ρύζι αφού προηγουμένως το έχετε πλύνει, και προσθέστε λίγο αλάτι και πιπέρι. Αφήστε τα όλα να ψηθούν για άλλα 15 λεπτά πάνω σε μέτρια φωτιά. Σερβίρονται ζεστά.
1/2 κιλό καλαμάρια
1/4 κιλού ρύζι
2-3 κόκκινες πιπεριές ψιλοκομμένες
1 κούπα του τσαγιού ελαιόλαδο
1/2 λίτρο νερό
αλάτι-πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίστε πολύ καλά τα καλαμαράκια. αφαιρώντας το εσωτερικό τους κόκαλο. Πλύντε τα και κόψτε τα στα δύο. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε ελαφρά τις κόκκινες πιπεριές και τα καλαμαράκια. Στη συνέχεια προσθέστε περίπου 1/2 λίτρο νερό και αφήστε το φαγητό να βράσει για 15 λεπτά περίπου. Κατόπιν συμπληρώστε και το ρύζι αφού προηγουμένως το έχετε πλύνει, και προσθέστε λίγο αλάτι και πιπέρι. Αφήστε τα όλα να ψηθούν για άλλα 15 λεπτά πάνω σε μέτρια φωτιά. Σερβίρονται ζεστά.
Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011
ΓΑΛΙΚΟ ΓΛΑΣΟ
ΥΛΙΚΑ
2 κούπα(ες) άχνη ζάχαρη
4 κ.σ. κοφτές, φρέσκο βούτυρο
1 αβγό
1 τεμ βανίλια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κοσκινίζετε τη ζάχαρη. Στο μίξερ χτυπάτε καλά το βούτυρο μέχρι να γίνει αφράτο και ρίχνετε λίγη-λίγη τη ζάχαρη, ενώ συνεχίζετε το χτύπημα. Κατόπιν χτυπάμε μέσα το αβγό και τη βανίλια κι ενσωματώνουμε καλά.
2 κούπα(ες) άχνη ζάχαρη
4 κ.σ. κοφτές, φρέσκο βούτυρο
1 αβγό
1 τεμ βανίλια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κοσκινίζετε τη ζάχαρη. Στο μίξερ χτυπάτε καλά το βούτυρο μέχρι να γίνει αφράτο και ρίχνετε λίγη-λίγη τη ζάχαρη, ενώ συνεχίζετε το χτύπημα. Κατόπιν χτυπάμε μέσα το αβγό και τη βανίλια κι ενσωματώνουμε καλά.
Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011
ΛΙΚΕΡ ΡΟΔΙ
ΥΛΙΚΑ
1 φλυντζ. Σπόροι Ροδιού
1 φλυντζ. Κονιάκ
1 φλυντζ. Ζάχαρη
ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ
Για 4 φλυν.σπόρους ροδιού
2 Ξύλα Κανέλας
3 Σπόροι Γαρύφαλλο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Μετράμε τους σπόρους απο τα ρόδια, το κονιάκ και τη ζάχαρη σε φλυτζάνι. Ένα φλυτζάνι σπόρους ροδιού αντιστοιχεί σε ενα φλυτζάνι κονιάκ και σε ένα φλυτζάνι ζάχαρη.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τους σπόρους απο τα ρόδια, το κονιάκ, τη ζάχαρη, τα ξύλα κανέλας και τα γαρύφαλλα.
Βάζουμε τη κατσαρόλα στη φωτιά, ανακατεύουμε και μόλις αρχίσει να βράζει βγάζουμε τη κατσαρόλα απο τη φωτιά.
Αφήνουμε όλα τα υλικά μέσα.
Σκεπάζουμε τη κατσαρόλα με το καπάκι της και την αφήνουμε για 24 ωρες.
Μόλις περάσουν οι 24 ώρες περνάμε από τουλπάνι και μετά περνάμε απο χαρτί καφέ φίλτρου. Τοποθετούμε σε μπουκάλια και το λικέρ είναι έτοιμο!
1 φλυντζ. Σπόροι Ροδιού1 φλυντζ. Κονιάκ
1 φλυντζ. Ζάχαρη
ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ
Για 4 φλυν.σπόρους ροδιού
2 Ξύλα Κανέλας
3 Σπόροι Γαρύφαλλο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Μετράμε τους σπόρους απο τα ρόδια, το κονιάκ και τη ζάχαρη σε φλυτζάνι. Ένα φλυτζάνι σπόρους ροδιού αντιστοιχεί σε ενα φλυτζάνι κονιάκ και σε ένα φλυτζάνι ζάχαρη.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τους σπόρους απο τα ρόδια, το κονιάκ, τη ζάχαρη, τα ξύλα κανέλας και τα γαρύφαλλα.
Βάζουμε τη κατσαρόλα στη φωτιά, ανακατεύουμε και μόλις αρχίσει να βράζει βγάζουμε τη κατσαρόλα απο τη φωτιά.
Αφήνουμε όλα τα υλικά μέσα.
Σκεπάζουμε τη κατσαρόλα με το καπάκι της και την αφήνουμε για 24 ωρες.
Μόλις περάσουν οι 24 ώρες περνάμε από τουλπάνι και μετά περνάμε απο χαρτί καφέ φίλτρου. Τοποθετούμε σε μπουκάλια και το λικέρ είναι έτοιμο!
ΛΙΟΨΩΜΟ ΜΕ ΔΕΝΔΡΟΛΙΒΑΝΟ
ΥΛΙΚΑ
Σ' ένα μπολ ανακατεύετε ένα κιλό αλεύρι με 2 κουταλιες ξερή μαγιά και μια κουταλιά ρίγανη.
Προσθέτετε μια κουταλιά ζάχαρη
2 κουταλάκια αλάτι
80 γρ ελαιόλαδο,
2 φλιτζάνια νερό χλιαρό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζυμώνετε μέχρι η ζύμη να γίνει ελαστική. Την αφήνετε σκεπασμένη σε ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσει.
Οταν φουσκώσει, την απλώνετε σε λαδωμένο ταψί πιέζοντας ελαφρά για να γίνει επίπεδη, τη λαδώνετε και σχηματίζετε με τα δάκτυλα γουβίτσες όπου τοποθετούμε 150 γρ ελιές Καλαμών χωρίς το κουκούτσι τους και φυλλαράκια από δεντρολίβανο.
Ψήνετε σε μέτριο φούρνο για μια περίπου ώρα. Σερβίρετε ζεστό.
Σ' ένα μπολ ανακατεύετε ένα κιλό αλεύρι με 2 κουταλιες ξερή μαγιά και μια κουταλιά ρίγανη.
Προσθέτετε μια κουταλιά ζάχαρη
2 κουταλάκια αλάτι
80 γρ ελαιόλαδο,
2 φλιτζάνια νερό χλιαρό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζυμώνετε μέχρι η ζύμη να γίνει ελαστική. Την αφήνετε σκεπασμένη σε ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσει.
Οταν φουσκώσει, την απλώνετε σε λαδωμένο ταψί πιέζοντας ελαφρά για να γίνει επίπεδη, τη λαδώνετε και σχηματίζετε με τα δάκτυλα γουβίτσες όπου τοποθετούμε 150 γρ ελιές Καλαμών χωρίς το κουκούτσι τους και φυλλαράκια από δεντρολίβανο.
Ψήνετε σε μέτριο φούρνο για μια περίπου ώρα. Σερβίρετε ζεστό.
ΤΑΜΠΟΥΛΕ
ΥΛΙΚΑ
Σ' ένα μπολ βάζετε 100 γρ πλιγούρι να φουσκώσει σε λίγο κρύο νερό
Πλένετε 2 ματσάκια μαϊντανό 1 ντομάτα 1 αγγουράκι.
Ενα ματσάκι δυόσμο και κρεμυδάκια φρέσκα, τα στραγγίζετε και τα κόβετε.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σουρώνετε το πλιγούρι με τα χέρια, το βάζετε σε μια σαλατιέρα και βάζετε αλάτι, πιπέρι, τον χυμό μισού λεμονιού, αγνό παρθένο ελαιόλαδο ανακατεύοντας σιγά σιγά.
Προσθέτετε τα κομμένα λαχανικά, τον υπόλοιπο χυμό τυ λεμονιού και μια μεγάλη ντομάτα κομμένη κομμάτια.
Συνοδεύετε με ψωμί και φύλλα μαρουλιού φρεσκοπλυμένα.
ΠΙΤΕΣ ΣΦΑΚΙΑΝΕΣ
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 10 ΠΙΤΕΣ
10 κουταλιές της σούπας γεμάτες αλεύρι
10 κουταλιές της σούπας μυζήθρα
λίγο λάδι
αλάτι, νερό όσο πάρει.....
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζυμώνουμε το αλεύρι με το λάδι, το αλάτι και όσο νερό πάρει για να γίνει μαλακή ζύμη. Τη χωρίζουμε σε 10 κομμάτια και τα ανοίγουμε φύλλα, όσο και ένα πιατάκι του καφέ. Πλάθουμε τη μυζήθρα σε 10 μπαλάκια στο μέγεθος μεγάλου αυγού. Τοποθετούμε τη μυζήθρα στο κέντρο του φύλλου. Τραβάμε το φύλλο γύρω-γύρω για να σκεπαστεί η μυζήθρα. Έτσι θα σχηματιστούν 10 μικρές μπάλες. Τις πιέζουμε ανοίγοντας τις με τον πλάστη για να πάρουν και πάλι το στρογγυλό σχήμα τους, μεγέθους ενός μικρού πιάτου. Τις ψήνουμε σε τηγάνι χωρίς λάδι, γυρίζοντάς τις πολύ συχνά για να μην καούν. Σερβίρονται περιχυμένες με μέλι.
Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011
ΓΑΜΟΠΙΛΑΦΟ--ΣΤΑΚΟΒΟΥΤΥΡΟ
ΥΛΙΚΑ
1 κούπα ρύζι καρολίνα
4 κούπες ζωμός κρέατος
2 κ.σ. στακοβούτυρο
χυμός 1 ½ λεμονιού
αλάτι
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΣΤΑΚΟΒΟΥΤΥΡΟ
ανθόγαλο (από πρόβειο γάλα)
αλεύρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1)ο κρητικό βούτυρο γάλακτος από πρόβειο γάλα.
Μαζεύουμε με ένα κουτάλι το ανθόγαλο, την τσίπα δηλαδή που κάνει το γάλα, κυρίως το πρόβειο, όταν αυτό μείνει μερικές ώρες και το τοποθετούμε σε ένα δοχείο μέσα στο ψυγείο για να μην ξινίσει.
Μόλις έχουμε αρκετή ποσότητα, βάζουμε το ανθόγαλο σε μια κατσαρόλα και το ανακατεύομε με αλεύρι (περίπου 1 πότηρι μικρό για κάθε μισό κιλό ανθόγαλο). Προσθέτουμε λίγο αλάτι και σε σιγανή φωτιά ανακατεύουμε διαρκώς μέχρι να βγει το βούτυρο (το στακοβούτυρο) στην επιφάνεια.
Μαζεύουμε σε ένα βαζάκι το στο ψυγείο ενώ αυτό που μένει, ένα υποκίτρινο και μυρωδικό υλικό στον πάτο, που μοιάζει με κρέμα, είναι η στάκα.
2)Για το γαμοπίλαφο χρειαζόμαστε ζωμό κρέατος.
Ο ζωμός αυτός προέρχεται συνήθως από γίδα βραστή.
Βάζουμε το κρέας να βράζει και πετάμε το πρώτο νερό ενώ εν συνεχεία, το βράζουμε σε καθαρό νερό και αλατοπιπερώνουμε.
Όταν το κρέας είναι έτοιμο, κρατάμε το ζωμό για το γαμοπίλαφο.
Βράζουμε το ζωμό ξανά σε δυνατή φωτιά, και όταν έχει βράσει, προσθέτουμε το ρύζι και συνεχίζουμε το βράσιμο σε χαμηλότερη θερμοκρασία.
Αφήνουμε το ρύζι να πάρει μια-δυο βράσεις, 5-10 λεπτά περίπου. Ανακατεύουμε διαρκώς και κλείνουμε τη φωτιά.
Προσθέτουμε το αλάτι και το χυμό λεμονιού.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά, αφήνουμε 2-3 λεπτά να ρουφήξει το ρύζι τα υγρά του χωρίς όμως να μας γίνει και σπυρωτό.
Τέλος, καίμε το στακοβούτυρο σ’ ένα μπρίκι, περιχύνουμε με αυτό το πιλάφι μας και τ’ αφήνουμε σκεπασμένο με μια πετσέτα για 5 λεπτά.
1 κούπα ρύζι καρολίνα
4 κούπες ζωμός κρέατος
2 κ.σ. στακοβούτυρο
χυμός 1 ½ λεμονιού
αλάτι
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΣΤΑΚΟΒΟΥΤΥΡΟ
ανθόγαλο (από πρόβειο γάλα)
αλεύρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1)ο κρητικό βούτυρο γάλακτος από πρόβειο γάλα.
Μαζεύουμε με ένα κουτάλι το ανθόγαλο, την τσίπα δηλαδή που κάνει το γάλα, κυρίως το πρόβειο, όταν αυτό μείνει μερικές ώρες και το τοποθετούμε σε ένα δοχείο μέσα στο ψυγείο για να μην ξινίσει.
Μόλις έχουμε αρκετή ποσότητα, βάζουμε το ανθόγαλο σε μια κατσαρόλα και το ανακατεύομε με αλεύρι (περίπου 1 πότηρι μικρό για κάθε μισό κιλό ανθόγαλο). Προσθέτουμε λίγο αλάτι και σε σιγανή φωτιά ανακατεύουμε διαρκώς μέχρι να βγει το βούτυρο (το στακοβούτυρο) στην επιφάνεια.
Μαζεύουμε σε ένα βαζάκι το στο ψυγείο ενώ αυτό που μένει, ένα υποκίτρινο και μυρωδικό υλικό στον πάτο, που μοιάζει με κρέμα, είναι η στάκα.
2)Για το γαμοπίλαφο χρειαζόμαστε ζωμό κρέατος.
Ο ζωμός αυτός προέρχεται συνήθως από γίδα βραστή.
Βάζουμε το κρέας να βράζει και πετάμε το πρώτο νερό ενώ εν συνεχεία, το βράζουμε σε καθαρό νερό και αλατοπιπερώνουμε.
Όταν το κρέας είναι έτοιμο, κρατάμε το ζωμό για το γαμοπίλαφο.
Βράζουμε το ζωμό ξανά σε δυνατή φωτιά, και όταν έχει βράσει, προσθέτουμε το ρύζι και συνεχίζουμε το βράσιμο σε χαμηλότερη θερμοκρασία.
Αφήνουμε το ρύζι να πάρει μια-δυο βράσεις, 5-10 λεπτά περίπου. Ανακατεύουμε διαρκώς και κλείνουμε τη φωτιά.
Προσθέτουμε το αλάτι και το χυμό λεμονιού.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά, αφήνουμε 2-3 λεπτά να ρουφήξει το ρύζι τα υγρά του χωρίς όμως να μας γίνει και σπυρωτό.
Τέλος, καίμε το στακοβούτυρο σ’ ένα μπρίκι, περιχύνουμε με αυτό το πιλάφι μας και τ’ αφήνουμε σκεπασμένο με μια πετσέτα για 5 λεπτά.
ΛΑΖΑΝΙΑ ΜΕ ΜΑΤΖΟΥΡΑΝΑ
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό πράσινα λαζάνια
3 ντομάτες ψιλοκομμένες
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
2 κουταλιές ψιλοκομμένη ματζουράνα
1 κουταλάκι ζάχαρη
1 1/2 φλιτζάνι φυτίνη
αλάτι- πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βράζετε τα λαζάνια σε μπόλικο αλατισμένο νερό για 10 λεπτά.
Τα κρυώνετε και στη συνέχεια τα σωτάρετε με 1/2 φλιτζάνι φυτίνη.
Βάζετε σε μια κατσαρόλα την υπόλοιπη φυτίνη (1 φλιτζάνι) με τη ντομάτα, προσθέτετε το σκόρδο, την μαντζουράνα, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι.
Τα αφήνετε να βράσουν για 15 λεπτά.
Στη συνέχεια δοκιμάζετε τη γεύση της σάλτσας και όταν είναι έτοιμη, την σερβίρετε με τα ζεστά λαζάνια.
1 κιλό πράσινα λαζάνια
3 ντομάτες ψιλοκομμένες
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
2 κουταλιές ψιλοκομμένη ματζουράνα
1 κουταλάκι ζάχαρη
1 1/2 φλιτζάνι φυτίνη
αλάτι- πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βράζετε τα λαζάνια σε μπόλικο αλατισμένο νερό για 10 λεπτά.
Τα κρυώνετε και στη συνέχεια τα σωτάρετε με 1/2 φλιτζάνι φυτίνη.
Βάζετε σε μια κατσαρόλα την υπόλοιπη φυτίνη (1 φλιτζάνι) με τη ντομάτα, προσθέτετε το σκόρδο, την μαντζουράνα, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι.
Τα αφήνετε να βράσουν για 15 λεπτά.
Στη συνέχεια δοκιμάζετε τη γεύση της σάλτσας και όταν είναι έτοιμη, την σερβίρετε με τα ζεστά λαζάνια.
ΛΑΔΕΝΙΑ
ΥΛΙΚΑ
1/2 κιλό αλεύρι
10 γρ. νωπή μαγιά
2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
2 -3 ώριμες ντομάτες
2 κουταλιές πελτέ ντομάτας
1 φλ. ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Διαλύουμε τη μαγιά σε χλιαρό νερό (1 φλιτζάνι) και προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι με το αλατοπίπερο, ρίχνοντας παράλληλα χλιαρό νερό και πλάθοντας μέχρι το ζυμάρι να γίνει ομοιογενές και μαλακό.
Καλύπτουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί.
Στη συνέχεια λαδώνουμε το ταψί μας και τοποθετούμε το ζυμάρι στη μέση ώστε να αρχίσουμε να απλώνουμε προς τις άκρες και να καλύψει όλο το ταψί. Με τα χέρια μας κάνουμε βαθουλώματα και ρίχνουμε πάνω σε αυτά τον πελτέ, τα κρεμμύδια και τις ντομάτες. Περιχύνουμε με ελαιόλαδο και αλατίζουμε. Ψήνουμε στους 180-200 βαθ. για 1 ώρα.
1/2 κιλό αλεύρι
10 γρ. νωπή μαγιά
2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
2 -3 ώριμες ντομάτες
2 κουταλιές πελτέ ντομάτας
1 φλ. ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Διαλύουμε τη μαγιά σε χλιαρό νερό (1 φλιτζάνι) και προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι με το αλατοπίπερο, ρίχνοντας παράλληλα χλιαρό νερό και πλάθοντας μέχρι το ζυμάρι να γίνει ομοιογενές και μαλακό.
Καλύπτουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί.
Στη συνέχεια λαδώνουμε το ταψί μας και τοποθετούμε το ζυμάρι στη μέση ώστε να αρχίσουμε να απλώνουμε προς τις άκρες και να καλύψει όλο το ταψί. Με τα χέρια μας κάνουμε βαθουλώματα και ρίχνουμε πάνω σε αυτά τον πελτέ, τα κρεμμύδια και τις ντομάτες. Περιχύνουμε με ελαιόλαδο και αλατίζουμε. Ψήνουμε στους 180-200 βαθ. για 1 ώρα.
ΜΟΣΧΑΡΑΚΙ ΣΤΙΦΑΔΟ ΜΕ ΚΑΣΤΑΝΟ
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό μοσχάρι σπάλα κομμένο σε μερίδες
1 κρεμμύδι ψιλλοκομένο
1 φλιτζάνι του καφέ ελαιόλαδο
1/2 κιλό κρεμμυδάκια στιφάδου
1 ποτήρι του νερού κόκκινο κρασί
1 ποτηράκι χυμό ντομάτας
3 φύλλα δάφνης, ξύλο κανέλας
2-3 κόκκους μπαχάρι
Αλάτι και πιπέρι
1 κιλό κάστανα βρασμένα ή ψημένα και ξεφλουδισμένα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μια λεκάνη από βραδύς βάζουμε τα κομμάτια του κρέατος και προσθέτουμε το κρασί, τα φύλλα δάφνης το μπαχάρι, το κρεμμύδι κομμένο σε φέτες και το σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη στο ψυγείο για να μαριναριστεί. Την άλλη μέρα στραγγίζουμε το κρέας και το σοτάρουμε σε κατσαρόλα με το ελαιόλαδο, σβήνουμε με τη μαρινάτα που έχουμε κρατήσει και προσθέτουμε την ντομάτα. Ρίχνουμε ζεστό νερό και το αφήνουμε να βράσει για μία ώρα. Στη συνέχεια και αφού μαλακώσει το κρέας, προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια καθαρισμένα και ζεματισμένα και βράζουμε , μέχρι να δέσει η σάλτσα. Στο τέλος βάζουμε τα κάστανα, το αφήνουμε να πάρει 2-3 βράσεις και το κατεβάζουμε. Σερβίρετε με ρύζι πιλάφι ή πατάτες τηγανιτές.
1 κιλό μοσχάρι σπάλα κομμένο σε μερίδες
1 κρεμμύδι ψιλλοκομένο
1 φλιτζάνι του καφέ ελαιόλαδο
1/2 κιλό κρεμμυδάκια στιφάδου
1 ποτήρι του νερού κόκκινο κρασί
1 ποτηράκι χυμό ντομάτας
3 φύλλα δάφνης, ξύλο κανέλας
2-3 κόκκους μπαχάρι
Αλάτι και πιπέρι
1 κιλό κάστανα βρασμένα ή ψημένα και ξεφλουδισμένα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μια λεκάνη από βραδύς βάζουμε τα κομμάτια του κρέατος και προσθέτουμε το κρασί, τα φύλλα δάφνης το μπαχάρι, το κρεμμύδι κομμένο σε φέτες και το σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη στο ψυγείο για να μαριναριστεί. Την άλλη μέρα στραγγίζουμε το κρέας και το σοτάρουμε σε κατσαρόλα με το ελαιόλαδο, σβήνουμε με τη μαρινάτα που έχουμε κρατήσει και προσθέτουμε την ντομάτα. Ρίχνουμε ζεστό νερό και το αφήνουμε να βράσει για μία ώρα. Στη συνέχεια και αφού μαλακώσει το κρέας, προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια καθαρισμένα και ζεματισμένα και βράζουμε , μέχρι να δέσει η σάλτσα. Στο τέλος βάζουμε τα κάστανα, το αφήνουμε να πάρει 2-3 βράσεις και το κατεβάζουμε. Σερβίρετε με ρύζι πιλάφι ή πατάτες τηγανιτές.
Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011
ΑΡΝΑΚΙ ΦΡΙΚΑΣΕ
ΥΛΙΚΑ
2 κιλά αρνί σε μερίδες
5-6 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κιλό αντίδια
καρδιές από 3 μεγάλα μαρούλια
8-10 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1 κρεμμύδι ξερό τριμμένο
1 ματσάκι άνιθο ψιλοκομμένο
2 κουταλιές δυόσμο φρέσκο ψιλοκομμένο
αλάτι πιπέρι
2 αυγά
χυμό από 1 μεγάλο λεμόνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κόβουμε τα χόρτα σε κομμάτια και τα ζεματάμε σε νερό που βράζει για λίγα λεπτά. Τα αφήνουμε να στραγγίσουν.
Σοτάρουμε το κρεμμύδι και τα κρεμμυδάκια, προσθέτουμε το αρνί, τον άνιθο και τον δυόσμο.Προσθέτουμε 2 φλυτζάνια νερό και όταν πάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και ψήνουμε για 30 λεπτά περίπου.
Προς το τέλος ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, τα μαρούλια και τα χόρτα και ψήνουμε για 20 λεπτά ακόμα.Χτυπάμε τα αυγά με το χυμό του λεμονιού, προσθέτουμε λίγο-λίγο ζουμί απο την κατσαρόλα, περιχύνουμε το φρικασέ με το αυγολέμονο και αφήνουμε να "σταθεί" λίγα λεπτά σε σβηστό μάτι πριν το σερβίρουμε.
2 κιλά αρνί σε μερίδες
5-6 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κιλό αντίδια
καρδιές από 3 μεγάλα μαρούλια
8-10 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1 κρεμμύδι ξερό τριμμένο
1 ματσάκι άνιθο ψιλοκομμένο
2 κουταλιές δυόσμο φρέσκο ψιλοκομμένο
αλάτι πιπέρι
2 αυγά
χυμό από 1 μεγάλο λεμόνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κόβουμε τα χόρτα σε κομμάτια και τα ζεματάμε σε νερό που βράζει για λίγα λεπτά. Τα αφήνουμε να στραγγίσουν.
Σοτάρουμε το κρεμμύδι και τα κρεμμυδάκια, προσθέτουμε το αρνί, τον άνιθο και τον δυόσμο.Προσθέτουμε 2 φλυτζάνια νερό και όταν πάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και ψήνουμε για 30 λεπτά περίπου.
Προς το τέλος ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, τα μαρούλια και τα χόρτα και ψήνουμε για 20 λεπτά ακόμα.Χτυπάμε τα αυγά με το χυμό του λεμονιού, προσθέτουμε λίγο-λίγο ζουμί απο την κατσαρόλα, περιχύνουμε το φρικασέ με το αυγολέμονο και αφήνουμε να "σταθεί" λίγα λεπτά σε σβηστό μάτι πριν το σερβίρουμε.
ΓΑΛΑΤΟΠΙΤΑ
ΥΛΙΚΑ
8 κρόκοι αβγών
2 κούπες ζάχαρη
1/2 κούπα σιμιγδάλι
6 κούπες ζεστό γάλα
1 φλούδα λεμονιού
480 γρ. φύλλο
1 κούπα βούτυρο
ψιλοκομμένη αμυγδαλόψιχα (προαιρετικά)
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΠΑΛΙΣΜΑ
άχνη ζάχαρη και κανέλα
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΡΟΠΙ
3 κούπες ζάχαρη και
1 1/2 κούπα νερό και
χυμός λεμονιού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Στον κάδο του μίξερ χτυπάτε τους κρόκους αβγού μαζί με τη ζάχαρη. Προσθέτετε το σιμιγδάλι, δουλεύετε το μείγμα, κατόπιν ρίχνετε το γάλα ζεστό και λίγη φλούδα λεμονιού. Βράζετε την κρέμα μέχρι να πήξει, ανακατεύοντας συνεχώς. Την αφήνετε να κρυώσει.
Στρώνετε σε ταψί 40 εκ. περίπου, βουτυρωμένο, 2 φύλλα. Αλείφετε με λιωμένο βούτυρο την επιφάνεια του δεύτερου φύλλου και πασπαλίζετε (προαιρετικά) λίγη αμυγδαλόψιχα. Επαναλαμβάνετε το ίδιο έως ότου στρώσετε τα μισά φύλλα και τότε απλώνετε σε όλη την επιφάνεια την κρέμα. Τη σκεπάζετε με τα υπόλοιπα φύλλα, τα οποία αλείφετε με βούτυρο και αμυγδαλόψιχα.
Τελειώνετε με τρία φύλλα και ραντίζετε την επιφάνεια της πίτας με όσο λιωμένο βούτυρο έχει μείνει.
Ψήνετε την γιαουρτόπιτα για 45 λεπτα σε μέτριο φούρνο [στους 180 βαθ. περίπου].
για το πασπάλισμα:
Τη σερβίρετε πασπαλισμένη με αρκετή άχνη ζάχαρη και κανέλα. Εναλλακτικά, την περιχύνετε με σιρόπι.
8 κρόκοι αβγών
2 κούπες ζάχαρη
1/2 κούπα σιμιγδάλι
6 κούπες ζεστό γάλα
1 φλούδα λεμονιού
480 γρ. φύλλο
1 κούπα βούτυρο
ψιλοκομμένη αμυγδαλόψιχα (προαιρετικά)
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΠΑΛΙΣΜΑ
άχνη ζάχαρη και κανέλα
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΡΟΠΙ
3 κούπες ζάχαρη και
1 1/2 κούπα νερό και
χυμός λεμονιού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Στον κάδο του μίξερ χτυπάτε τους κρόκους αβγού μαζί με τη ζάχαρη. Προσθέτετε το σιμιγδάλι, δουλεύετε το μείγμα, κατόπιν ρίχνετε το γάλα ζεστό και λίγη φλούδα λεμονιού. Βράζετε την κρέμα μέχρι να πήξει, ανακατεύοντας συνεχώς. Την αφήνετε να κρυώσει.
Στρώνετε σε ταψί 40 εκ. περίπου, βουτυρωμένο, 2 φύλλα. Αλείφετε με λιωμένο βούτυρο την επιφάνεια του δεύτερου φύλλου και πασπαλίζετε (προαιρετικά) λίγη αμυγδαλόψιχα. Επαναλαμβάνετε το ίδιο έως ότου στρώσετε τα μισά φύλλα και τότε απλώνετε σε όλη την επιφάνεια την κρέμα. Τη σκεπάζετε με τα υπόλοιπα φύλλα, τα οποία αλείφετε με βούτυρο και αμυγδαλόψιχα.
Τελειώνετε με τρία φύλλα και ραντίζετε την επιφάνεια της πίτας με όσο λιωμένο βούτυρο έχει μείνει.
Ψήνετε την γιαουρτόπιτα για 45 λεπτα σε μέτριο φούρνο [στους 180 βαθ. περίπου].
για το πασπάλισμα:
Τη σερβίρετε πασπαλισμένη με αρκετή άχνη ζάχαρη και κανέλα. Εναλλακτικά, την περιχύνετε με σιρόπι.
Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011
ΣΠΑΓΓΕΤΙ ΑΛ" ΟΛΙΟ
ΥΛΙΚΑ
1 πακέτο σπαγγέτι Νο 6
2 κ. γλ. ψιλοκομμένο σκόρδο
1/4φλ. ψιλοκομμένος βασιλικός
1/4 κ. γλ. κόκκινο πιπέρι
1/4 φλ. ελαιόλαδο
1/4 φλ. Λιωμένο βούτυρο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βράστε σε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό τα σπαγγέτι σας τόσο ώστε να κρατάνε ελάχιστα (al dente). Σουρώστε.
Στο μεταξύ σοτάρετε σε ένα μικρό κατσαρολάκι με ελαιόλαδο, το σκόρδο, το βασιλικό, το κόκκινο πιπέρι για 10 με 15 λεπτά ώσπου το σκόρδο να χρυσίσει.
Στη μεγάλη κατσαρόλα ρίξτε μέσα βούτυρο ή μαργαρίνη και ανακατέψτε μέσα τα ζυμαρικά και το μείγμα σκόρδου και ελαιολάδου.ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
1 πακέτο σπαγγέτι Νο 6
2 κ. γλ. ψιλοκομμένο σκόρδο
1/4φλ. ψιλοκομμένος βασιλικός
1/4 κ. γλ. κόκκινο πιπέρι
1/4 φλ. ελαιόλαδο
1/4 φλ. Λιωμένο βούτυρο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βράστε σε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό τα σπαγγέτι σας τόσο ώστε να κρατάνε ελάχιστα (al dente). Σουρώστε.
Στο μεταξύ σοτάρετε σε ένα μικρό κατσαρολάκι με ελαιόλαδο, το σκόρδο, το βασιλικό, το κόκκινο πιπέρι για 10 με 15 λεπτά ώσπου το σκόρδο να χρυσίσει.
Στη μεγάλη κατσαρόλα ρίξτε μέσα βούτυρο ή μαργαρίνη και ανακατέψτε μέσα τα ζυμαρικά και το μείγμα σκόρδου και ελαιολάδου.ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
ΨΩΜΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ
ΥΛΙΚΑ
7 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι μαλακό
2 1/2 φλιτζάνια τσαγιού χλιαρό νερό
1 1/2 κ.σ. μαγιά σκόνη
1 κ.σ. ζάχαρη
1 κ.γ. αλάτι
1/4 φλιτζάνι βούτυρο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε σε μία λεκάνη 1/2 φλιτζάνι από το νερό, διαλύουμε την μαγιά και τη ζάχαρη και αφήνουμε το μείγμα να γίνει κρεμώδες, γύρω στα 15 λεπτά.
Προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό και το μισό αλεύρι και ζυμώνουμε καλά. Συνεχίζουμε να ζυμώνουμε προσθέτοντας και το υπόλοιπο αλεύρι. Προσθέτουμε το αλάτι και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει η ζύμη ομοιόμορφη Προσθέτουμε το βούτυρο λίγο λίγο τη φορά και συνεχίζουμε το ζύμωμα.
Εάν η ζύμη διαλυθεί με το βούτυρο δεν ανησυχούμε, θα επανέλθει με το ζύμωμα ξανά στην κανονική της κατάσταση
Πλάθουμε τη ζύμη σε σχήμα μπάλας, την τοποθετούμε σε ένα βουτυρωμένο μπολ και την φέρνουμε μερικές βόλτες ώστε να λαδωθεί από όλες τις πλευρές και σκεπάζουμε σφιχτά το μπολ με καθαρή πετσέτα.
Αφήνουμε μία ώρα να διπλασιαστεί η ζύμη σε μέγεθος.
Αφού φουσκώσει την ξεσκεπάζουμε και την ζυμώνουμε ελαφρά.
Βουτυρώνουμε δύο ταψάκια ψωμιού και χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο ίσα μέρη.
Ανοίγουμε το κάθε κομμάτι σε ένα παραλληλόγραμμο και το διπλώνουμε ως εξής: Φέρνουμε το επάνω κομμάτι στη μέση του παραλληλογράμμου και μετά το κάτω επίσης να συναντήσει το πρώτο. Το κλείνουμε “τσιμπώντας” τις άκρες.
Βάζουμε τη ζύμη στο κάθε ταψάκι με το ενωμένο μέρος προς τα κάτω Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 C.
Σκεπάζουμε τα ταψάκια με μία βουτυρωμένη μεμβράνη (διαφανές πλαστικό φύλλο, που σκεπάζουμε φαγητό) και αφήνουμε το ψωμί να φουσκώσει για περίπου μία ώρα.
Ξεσκεπάζουμε τα ψωμιά και τα ψήνουμε για 20 με 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.
Μόλις είναι έτοιμα τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
7 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι μαλακό
2 1/2 φλιτζάνια τσαγιού χλιαρό νερό
1 1/2 κ.σ. μαγιά σκόνη
1 κ.σ. ζάχαρη
1 κ.γ. αλάτι
1/4 φλιτζάνι βούτυρο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε σε μία λεκάνη 1/2 φλιτζάνι από το νερό, διαλύουμε την μαγιά και τη ζάχαρη και αφήνουμε το μείγμα να γίνει κρεμώδες, γύρω στα 15 λεπτά.
Προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό και το μισό αλεύρι και ζυμώνουμε καλά. Συνεχίζουμε να ζυμώνουμε προσθέτοντας και το υπόλοιπο αλεύρι. Προσθέτουμε το αλάτι και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει η ζύμη ομοιόμορφη Προσθέτουμε το βούτυρο λίγο λίγο τη φορά και συνεχίζουμε το ζύμωμα.
Εάν η ζύμη διαλυθεί με το βούτυρο δεν ανησυχούμε, θα επανέλθει με το ζύμωμα ξανά στην κανονική της κατάσταση
Πλάθουμε τη ζύμη σε σχήμα μπάλας, την τοποθετούμε σε ένα βουτυρωμένο μπολ και την φέρνουμε μερικές βόλτες ώστε να λαδωθεί από όλες τις πλευρές και σκεπάζουμε σφιχτά το μπολ με καθαρή πετσέτα.
Αφήνουμε μία ώρα να διπλασιαστεί η ζύμη σε μέγεθος.
Αφού φουσκώσει την ξεσκεπάζουμε και την ζυμώνουμε ελαφρά.
Βουτυρώνουμε δύο ταψάκια ψωμιού και χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο ίσα μέρη.
Ανοίγουμε το κάθε κομμάτι σε ένα παραλληλόγραμμο και το διπλώνουμε ως εξής: Φέρνουμε το επάνω κομμάτι στη μέση του παραλληλογράμμου και μετά το κάτω επίσης να συναντήσει το πρώτο. Το κλείνουμε “τσιμπώντας” τις άκρες.
Βάζουμε τη ζύμη στο κάθε ταψάκι με το ενωμένο μέρος προς τα κάτω Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 C.
Σκεπάζουμε τα ταψάκια με μία βουτυρωμένη μεμβράνη (διαφανές πλαστικό φύλλο, που σκεπάζουμε φαγητό) και αφήνουμε το ψωμί να φουσκώσει για περίπου μία ώρα.
Ξεσκεπάζουμε τα ψωμιά και τα ψήνουμε για 20 με 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.
Μόλις είναι έτοιμα τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)
