Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

ΜΕΛΙΤΖΑΝΕς ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΙΑ ΜΕ ΣΠΑΓΓΕΤΙ ΚΑΙ ΤΟΝΟ ΓΚΡΑΝΤΙΝΕ

Σχετική εικόνα
ΥΛΙΚΑ
5 τεμ.Μελιτζάνες μέτριου μεγέθους
500 γρ.Σπορέλαιο για τηγ.
500 γρ σπαγγέτι νου 10
1 κουταλάκι του γλυκού σος αγγλαι
70 γρ τόνο (Κονσέρβα) όχι πολύ θρυμματισμένο
5 σκελίδες σκόρδο σπασμένο ελαφρά
1/2 μάτσο μαιδανο ψιλοκομμένο
200 γρ τυρί τριμμένο
200 γρ τομάτες ώριμες (ψιλοκομμένες)
αλάτι πιπέρι,ζάχαρη
1000 γρ ελαφριά μπεσαμελ.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κόβετε τις μελιτζάνες στα δυο στο μάκρος,τις χαράζετε όπως για ιμαμ και τις τηγανίζετε μέχρι να μαλακώσουν και να μισοψηθουν.Τις στραγγίζετε από τα λάδια τους,τις βάζετε σε ταψάκι η πυρέξ και τις πατάτε με κουτάλι της σούπας να βαθουλώσουν και να γίνουν βαρκάκι.Τις αλατοπιπερώνετε ελαφρά και τις πασπαλίζετε με ζάχαρη.Σε βραστό αλατισμένο νερό,βράζετε το σπαγγέτι 8 λεπτά,το κρυώνετε και το στραγγίζετε σε τρυπητό.Προσθέτετε σε τηγάνι το λάδι του τόνου,το ελαφρά σπασμένο σκόρδο τις τομάτες τα μακαρόνια τον τόνο το μισό τυρί το αλατοπίπερο,την σος αγγλε και τον ψιλοκομμένο μαιδανο.Τα ανακατεύετε με 2 πιρούνια και γεμίζετε τις μελιτζάνες.Περιχύνετε τις μελιτζάνες με την ελαφριά μπεσαμελ,τις πασπαλίζετε με τριμμένο τυρί,τις περιβρέχεται με βούτυρο λιωμένο η σπορέλαιο ραφινέ και τις ροδοκοκκινίζετε σε δυνατό φούρνο η στο γκριλ του φούρνου....ΣΜ..Αν τις ψήσετε σε φούρνο,για να μην είναι στεγνές,προσθέστε στο ταψάκι λίγο τοματοχυμο και ελαιόλαδο.Αν επιθυμείτε να πετύχετε ροδοκοκκίνισμα χωρίς να χρησιμοποιήσετε μπεσαμελ,περιχυστε τα παπουτσάκια με αρκετό τριμμένο τυρί και χτυπημένο αυγό..Καλή επιτυχία

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

ΣΟΥΦΛΕ ΙΡΛΑΝΔΕΖΙΚΟ

ΥΛΙΚΑ
1/2 κιλό πατάτες βραστές
100 γρ βούτυρο
50 γρ ζάχαρη καστανή
50 γρ σταφίδες ξανθές
100 γρ κουάκερ αλεσμένο
100 γρ γάλα
2 ασπράδια 1 κρόκο
άρωμα βανίλιας
1 κουταλιά σούπας τριμμένη φρυγανιά
λίγη κανέλα
1 φόρμα σουφλέ 16 εκ.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αλείφουμε την φόρμα μ' ένα κουταλάκι του γλυκού βούτυρο και πασπαλίζουμε τον πάτο και τα πλάγια με τη φρυγανιά.
Κτυπάμε τον κρόκο του αυγού με το γάλα και το άρωμα βανίλιας.Κτυπάμε τ' ασπράδια σε μαρέγκα σφιχτή.Λιώνουμε την πατάτα μ' ένα πιρούνι και προσθέτουμε το κουάκερ,το βούτυρο,τις σταφίδες,τον κρόκο και το γάλα και στο τέλος ανακατεύουμε ελαφρά τα ασπράδια. Βάζουμε το μείγμα στην φόρμα και το ψήνουμε ,σε μέτριο φούρνο, για 30-40 λεπτά.Αυτό το γλυκό συνηθίζετε πολύ στην Ιρλανδία και τρώγεται ζεστό μόλις βγει από το φούρνο....

ΚΑΝΤΑΙΦΙ ΜΕ ΑΝΘΟΤΥΡΟ

ΥΛΙΚΑ
500 γρ φύλλο κανταΐφι
1 φλιτζάνι τσαγιού καλαμποκέλαιο
4 φλυτζάνια τσαγιού ανθότυρο
1 φλιτζάνι τσαγιού κρέμα γάλακτος
2 κουταλιές σούπας βούτυρο λιωμένο
1 πυρεξ 35χ25(Η ταψι)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ανακατεύουμε πολύ καλά το φύλλο κανταΐφι με το λάδι ξεχωρίζοντας τα μεταξύ τους.Μ' ένα πιρούνι θρυμματίζουμε το ανθότυρο και τ' ανακατεύουμε με την κρέμα γάλακτος.
Αλείφουμε το πυρέξ (η το ταψί)με λίγο λάδι και στρώνουμε το μισό κανταΐφι.
Στρώνουμε από πάνω ανθότυρο και το σκεπάζουμε με το υπόλοιπο φύλλο.
Το βάζουμε ,σε μέτριο φούρνο,για 25-35 λεπτά, έως ότου ροδίσει..
Σερβίρετε ζεστό......

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

ΣΟΥΒΛΑΚΙ ΜΕ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ

ΥΛΙΚΑ
300 γρ αρνίσιο κρέας
8-9 κουτ.σούπας ελαιόλαδο
3 λεπτές φέτες μελιτζάνες
αλάτι,πιπέρι
ξυλάκια για σουβλάκι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κόβουμε το κρέας σε κομμάτια των 2 1/2 εκ. και τα μαρινάρουμε σε 5-6 κουτ.σούπας λάδι.
Καθαρίζουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε συμμετρικά σε λωρίδες πλάτους 2 εκ.
Έπειτα τις κόβουμε σε φέτες πλάτους ενός δαχτύλου.Βάζουμε στα σουβλάκια το κρέας και τις μελιτζάνες εναλλάξ.Αλείφουμε τις μελιτζάνες με το υπόλοιπο λάδι.Στη συνέχεια ψήνουμε τα σουβλάκια για 7-8 λεπτά,τους ρίχνουμε αλατοπίπερο και τα σερβίρουμε...
Σημείωση....Ανάμεσα στο κρέας και τη μελιτζάνα μπορούν να μπουν κομματάκια πιπεριάς και ντομάτας..Καλή Επιτυχία..

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

ΨΑΡΟΝΕΦΡΙ ΜΕ ΜΥΡΟΧΟΡΤΑ ΚΑΙ ΚΑΡΥΔΙΑ

ΥΛΙΚΑ
1700 γρ ψαρονέφρι χοιρινό
70 γρ βούτυρο φρέσκο λιωμένο
50 γρ κομπόστα ροδάκινο η ανανά
1 τεμ. αυγό
1/4 μάτσο άνηθο ψιλοκομμένο
1/4 μάτσο μαιδανο ψιλοκομμένο
1/4 μάτσο κολιανδρο ψιλοκομμένο
1/4 μάτσο εστραγκόν ψιλοκομμένο
100 γρ κρέμα γάλακτος
50 γρ γραβιέρα τριμμένη
50 γρ μπράντι
150 γρ καρύδια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζετε τα φιλετάκια από το λίπος και τα νεύρα.Τα σκίζετε στο μάκρος,χωρίς να ξεχωρίσουν τα κομμάτια μεταξύ τους,τα αλατοπιπερώνετε και τα γεμίζετε με τη γέμιση.
Τα δένετε με σπαγγο και τα σοτάρετε με βούτυρο μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.Τα αποψηνετε στο φούρνο(να μην στεγνώσουν),αφαιρείτε το σπαγγο,τα κόβετε σε φέτες και τα σερβίρετε με πουρέ η σοτέ λαχανικά....
ΓΕΜΙΣΗ
Σε μπολ,προσθέτετε όλα τα υλικά εκτός από το μισό βούτυρο(η κομπόστα πολτοποιημένη)
Ανακατεύετε μέχρι να γίνουν σαν μια αραιή ζύμη και κατόπιν γεμίζετε τα φιλετάκια...

ΜΠΕΚΡΙ ΜΕΖΕ

ΥΛΙΚΑ
400 γρ κοτόπουλο φιλέτο
400 γρ χοιρινό κιλότο
400 γρ κεφτεδακια
400 γρ συκώτι μόσχου
400 γρ μοσχάρι κιλότο η φιλέτο
400 γρ λουκάνικο χωριάτικο
1/2 κρεμμύδι μέτριο
Απο 2 λεμόνια το χυμό
200 γρ κρασί άσπρο αρετσίνωτο
50 γρ μουστάρδα πικάντικη
2 τεμ βοδινού ζωμού
50 γρ αλεύρι για κεφτεδακια
100 γρ βούτυρο μαγειρικό
αλάτι πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζετε και κόβετε όλα τα κρεατικα σε ζάρια(15 γρ).
το ίδιο περίπου μέγεθος πρέπει να έχουν και τα κεφτεδακια.Αλευρώνετε τα κεφτεδακια και τα τηγανίζετε σε καυτό λάδι.Κατόπιν τα βγάζετε,και στο ίδιο λάδι ροδοκοκκινίζετε όλα τα κρεατικα.Στραγγίζετε το τηγανολαδο και προσθέτετε το βούτυρο,το κρεμμύδι και το σκόρδο.Τα ελαφρομαραινετε,σβήνετε με το κρασί,προσθέτετε το χυμό λεμονιού,μουστάρδα,και ζωμούς,επίσης προσθέτετε 1/2 ποτήρι νερό.Τα αφήνετε όλα μαζί να πάρουν μια βράση,τα αδειαζετε από το τηγάνι σε πυρέξ η ατομικό πήλινο,και σερβίρετε....

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

ΤΡΟΥΦΑΚΙΑ ΑΛΜΥΡΑ

ΥΛΙΚΑ
100 γρ τυρί Φιλαδέλφεια
100 γρ φέτα
100 γρ ανθότυρο
100 γρ μανούρι
2 κουταλιές σούπας κρέμα γάλακτος(40 γρ)
ΓΑΡΝΙΡΙΣΜΑ
κάρυ,πάπρικα,αρωματικά φυτά,κοπανισμένοι κοκοι πράσινου πιπεριού,πράσινη πιπεριά,άνηθος,μαϊντανός ψιλοκομμένος.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κτυπάμε τα τυριά και την κρέμα γάλακτος στο μπλέντερ.Τ' αφήνουμε 1 ώρα να σφίξουν στο ψυγείο,τα πλάθουμε σε 25 μπαλάκια και τα κυλάμε σ' οποίο γαρνίρισμα θέλουμε.Τα διατηρούμε στο ψυγείο...

ΣΠΡΙΝΓΚ ΡΟΛΣ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

ΥΛΙΚΑ
ΖΥΜΗ
285 γρ αλεύρι
6 κουτ.σουπ.νερό
1 αυγό κτυπημένου
1/2 κουταλάκι γλυκού αλάτι
Περνάμε το αλεύρι μαζί με το αλάτι από ψιλή σήτα.Κτυπάμε το αυγού με το νερό,το προσθέτουμε στο αλεύρι και ζυμώνουμε καλά για να έχουμε μια λεία ζύμη.Τη χωρίζουμε σε 48 μπαλάκια,μεγέθους ενός μεγάλου φουντουκιού και τ' ανοίγουμε σε φύλα των 10 εκ.Τα σκεπάζουμε με βρεγμένη πετσέτα έως την ώρα που θα τα φτιάξουμε.
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το ζυμάρι με έτοιμο φύλλο μπακλαβά,βάζοντας για κάθε σπρινγκ ρολ 2 φύλλα 15χ15..
ΓΕΜΙΣΗ
100 γρ κρεμμύδι ψιλοκομμένο
100 γρ καρότα κομμένα σε σπιρτόξυλα
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
250 γρ φασόλια φρέσκα κομμένα διαγωνίως
250 γρ μανιτάρια ψιλοκομμένα
100 γρ κόκκινη η πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη
100 βλαστάρια σόγιας
300 γρ λάχανο ψιλοκομμένο
3 κουταλιές σούπας καλαμποκέλαιο
6 κουταλιές σούπας σόγια σως
αλάτι πιπέρι
λίγο καγιεν
καλαμποκέλαιο για τηγάνισμα(Προαιρετικά)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Μαραίνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο στο λάδι για 2-3 λεπτά ,έως ότου μαλακώσουν.Προσθέτουμε τα φασόλια,τα καρότα και ψήνουμε για 5 λεπτά.Μέτα προσθέτουμε τα μανιτάρια,τις πιπεριές,τα βλαστάρια και τα ψήνουμε για 7-10 λεπτά και τέλος το λάχανο και τη σόγια σως.Όταν μαλακώσουν τα πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι,πιπέρι και καγιεν.Τ' αφήνουμε να κρυώσουν λίγο.Βάζουμε λίγη γέμιση σε κάθε φύλλο και το τυλίγουμε σε σχήμα πούρου πιέζοντας ελαφρά τις δυο άκρες.Τηγανίζουμε τα σπρινγκ Ρολς σε λάδι .Επίσης μπορούμε να τα ψήσουμε στο φούρνο .Συνοδεύονται από μια γλυκόξινη πικάντικη σάλτσα...

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

ΣΚΑΛΟΠΙΝΙΑ ΜΕ ΠΑΠΡΙΚΑ

ΥΛΙΚΑ
1/2 κιλό χοιρινό κιλότο κομμένο σε μικρές λεπτές φέτες
2 κου.γλυκού πάπρικα
1 ποτήρι κρασί κόκκινο
αλάτι πιπέρι
1 φλ.ελαιόλαδο
2 κουτ.σούπας αλεύρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα ταψάκι βάζουμε τα σκαλοπινια,προσθέτουμε αλάτι,πιπέρι,πάπρικα και τα πασπαλίζουμε με το αλεύρι.
Σε ένα τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει σε μέτρια φωτιά.Βάζουμε τα σκαλοπινια και τα αφήνουμε να ροδίσουν για 2-3 λεπτά από την κάθε πλευρά.
Τα σβήνουμε με κρασί.Τα σιγοβράζουμε για 3-4 λεπτά ακόμα.
Σερβίρουμε ζεστά με γαρνιτούρα φασολάκια και καρότα σωτε....

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

ΡΟΛΟ ΜΟΣΧΟΥ ΓΕΜΙΣΤΟ ΜΕ ΜΠΕΙΚΟΝ ΚΑΙ ΕΜΜΕΝΤΑΛ

Σχετική εικόνα
ΥΛΙΚΑ
1 1/2 κιλό μοσχαρίσιο κιλότο η τρανς κομμένο σε μια ορθογώνια φέτα
180 γρ μπέικον σε φέτες
100 γρ μανιτάρια ψιλοκομμένα σοταρισμένα σε λίγο βούτυρο
3 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
3 κουταλιές της σούπας μουστάρδα απαλή
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
700 γρ φρέσκα ντοματακια ψιλοκομμένα(χωρίς σπόρους και φλούδες)
350 γρ εμμενταλ
100 γρ λευκό ξηρό κρασί
5-6 φυλλαράκια βασιλικού
λίγο ξηρό θυμάρι τριμμένο
αλάτι
πιπέρι φρεσκοτριμμενο
6 κουτ.σουπ.ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χτυπάτε ελαφρά το κρέας με σφυράκι για να πλατύνει και το αλατοπιπερώνετε.
Σκορπίζετε το σκόρδο και αλείφετε τη μουστάρδα στη μια πλευρά του κρέατος.
Κόβετε το τυρί σε λεπτά φετακια και απλώνετε σε μια καλή στρώση.
Από πάνω σκορπίζετε τα μανιτάρια και κατόπιν τις φέτες του μπέικον.Τυλίγετε το κρέας σε ρολό και το δένετε σφιχτά με σπάγκο.Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το λάδι και ροδίζετε το ρολό,αφού το αλατοπιπερώνετε και εξωτερικά.Προσθέτετε το κρεμμύδι και σοτάρετε ελαφρά.Σβήνετε με το κρασί και ρίχνετε τα ντοματακια,το βασιλικό και το θυμάρι.Βράζετε 10 λεπτά και κατόπιν μεταφέρετε το ρολό σε βαθύ ταψί με τη σάλτσα του.Σκεπάζετε το φαγητό με αλουμινόχαρτο και ψήνετε στους 200 βαθ.για 1 ώρα μέχρις ότου μαλακώσει το κρέας.Σερβίρετε το ρολό κομμένο σε φέτες και συνοδεύετε με πατάτες η ρύζι ....

Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

ΨΩΜΙ ΙΣΠΑΝΙΚΟ (ΓΡΗΓΟΡΟ)

ΥΛΙΚΑ
1 μέτριο κρεμμύδι χονδροκομενο
4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
1 κόκκινη πιπεριά κομμένη σε κύβους
1 αυγό
1 φλιτζάνι τσαγιού γάλα
1 κουταλάκι του γλυκού μέλι
1 φλιτζάνι τσαγιού βρασμένο καλαμπόκι
1/2 φλιτζάνι τσαγιού ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 φλιτζάνι τσαγιού τυρί τσένταρ τριμμένο
1 1/4 φλιτζανιού τσαγιού αλεύρι ολικής αλέσεως
1 φλυτ.τσαγιού καλαμποκάλευρο
2 κουτ.γλυκού μπεικιν παουντερ
1/2 κουτ.γλυκού αλάτι
1/2 κουτ.γλυκού τριμμένο κύμινο
ταψί 25 εκατ.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Μαραίνουμε το κρεμμύδι στο λάδι για λίγα λεπτά,για να μαλακώσει.
Ανακατεύουμε το αλεύρι,το μπεικιν και το αλάτι.Κτυπάμε το γάλα,το μέλι και το αυγό και τα προσθέτουμε στο αλεύρι.Τα ζυμώνουμε καλά και προσθέτουμε το κρεμμύδι και όλα τα υπόλοιπα υλικά.Τα δουλεύουμε για να ανακατευτούν καλά και στρώνουμε την ζύμη σ' ένα λαδωμένο ταψί.το ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 35-40 λεπτά....

ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

ΥΛΙΚΑ
200 γρ πατάτες
200 γρ καρότα
300 γρ κολοκύθια
150 γρ αρακάς βρασμένος
100 γρ τυρί τσένταρ τριμμένο
4 φρυγανιές τριμμένες
1 αυγό
2 κουταλιές σούπας γάλα
αλάτι πιπέρι
μοσχοκάρυδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βράζουμε τις πατάτες,τα καρότα και τα κολοκύθια μαζί.Αφού μαλακώσουν,τα πολτοποιούμε μ' ένα πιρούνι και προσθέτουμε το τυρί,λίγο αλάτι,πιπέρι,μοσχοκάρυδο και τον αρακά.Τα πλάθουμε σε 16 κεφτεδακια.Κτυπάμε το αυγό με το γάλα και βουτάμε τα κεφτεδακια πρώτα στ' αυγό και μετά στην φρυγανιά.Τα βάζουμε σ' ένα ταψάκι και τα ψήνουμε στο γκριλ του φούρνου,4-5 λεπτά από κάθε πλευρά,έως ότου ροδίσουν.....

ΜΑΙΝΤΑΝΟΚΕΦΤΕΔΕΣ

ΥΛΙΚΑ
4 φλυτ.τσαγιού φύλλα μαϊντανού
2 κουτ.σουπ.ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/2 φλυτ.τσαγιού κρέμα γάλακτος
1 φλιτζάνι τσαγιού φρυγανιά τριμμένη
1/3 φλυτ.τσαγιού αλεύρι
1/2 φλυτ.τσαγιού τυρί τσένταρ
1 αυγό κτυπιμενο
αλάτι,πιπέρι,μοσχοκάρυδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζεματάμε το μαϊντανό για 2-3 λεπτά.Το σουρώνουμε και το χοντροκοβουμε.
Μαραίνουμε το κρεμμύδι μέσα στο λάδι και προσθέτουμε το μαϊντανό,την κρέμα γάλακτος,λίγο αλάτι και πιπέρι και το μοσχοκάρυδο.Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά μέχρις ότου απορροφηθεί η περισσότερη κρεμά.
Το βγάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το 1/3 της φρυγανιάς και το τυρί.
Τα ανακατεύουμε καλά και τ' αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.Πλάθουμε 8 κεφτεδακια,τα πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι,τα βουτάμε στο αυγό και τελικά στην υπόλοιπη φρυγανιά.Λαδώνουμε ελαφρά ένα ταψί και βάζουμε τα κεφτεδακια.Τα ψήνουμε στο γκριλ του φούρνου από τις δυο πλευρές για να ροδίσουν...

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

ΤΟ ΨΩΜΙ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ (ΑΥΣΤΡΙΑΚΟ)

ΥΛΙΚΑ
40 γρ μαγιά μπύρας
1 κουταλιά σουπ.μέλι
2 1/2 φλυτ.τσαγιού χλιαρό νερό
2 κουταλιά του γλυκ.γλυκάνισο
2 φλυτζάνια τσαγιού αλεύρι ολικής αλέσεως(260 γρ)
1 1/2 φλυτ.τσαγ.αλεύρι σόγιας
1 φλυτ.τσαγ.κουάκερ
1 φλυτ.τσαγ.καλαμποκάλευρο
1 φλυτ.τσαγ.φυτρο σιταριού
1κουτ.γλυκ. αλάτι
1 κουτ.γλυκ.κολιανδρο κοπανισμένο
1στρογγυλη φόρμα 30χ11 η ταψί..
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Διαλύουμε τη μαγιά σε λίγο χλιαρό νερό μαζί με το μέλι.Προσθέτουμε 2-3 κουταλιές αλεύρι,το ανακατεύουμε,το σκεπάζουμε και το αφήνουμε για 20 λεπτά να φουσκώσει.
Βράζουμε το νερό και ρίχνουμε μέσα το γλυκάνισο να πάρει μια βράση.Ανακατεύουμε τα υπόλοιπα στεγνά υλικά και προσθέτουμε το χλιαρό νερό με το γλυκάνισο και τη μαγιά.
Ζυμώνουμε για αρκετή ώρα για να γίνει μια ζύμη ελαστική.τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να διπλασιασθεί σε όγκο (2 ώρες περίπου).Τη ξαναζυμωνουμε,της δίνουμε σχήμα στρόγγυλο και τη βάζουμε σε λαδωμένο ταψί η φόρμα.Αφού ξαναφουσκωσει την ψήνουμε,σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο,για 60-70 λεπτά...

Στεικ ταρ ταρ (Λιβανεζικο)

ΥΛΙΚΑ
1 μέτριο κρεμμύδι καθαρισμένο και κομμένο στα 4
500 γρ άπαχος αρνίσιος κιμάς η χοιρινός
3 κουταλιά σουπ.βασιλικός φρέσκος η δυόσμος
1 κου.γλυ.κανέλα
1 κου.γλυ.μπαχάρι
λίγο πιπέρι, αλάτι
1 μπολ αλατισμένο νερό
ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΑΡΝΙΤΟΥΡΑ
1 κου.σου.ελαιόλαδο
1 κου.σου.κουκουνάρι
λίγα φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πολτοποιούμε το κρεμμύδι στο μπλέντερ.Προσθέτουμε το κρέας,το βασιλικό η δυόσμο,τα μπαχαρικά και το αλατοπίπερο και δουλεύουμε το μείγμα με τη λεπίδα του μπλέντερ μέχρι να είναι πολύ λείο το μείγμα.Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα ξύλο κοπής και με ένα καλό μαχαίρι συνεχίζουμε το κόψιμο,κόβοντας σε διαφορετική κατεύθυνση κάθε φορά.Βρέχουμε τα χέρια μας στο αλατισμένο νερό και ζυμώνουμε το κρέας.Τοποθετούμε το κρέας μέσα στο μπολ του σερβιρίσματος και με τα δάχτυλα μας σχηματίζουμε μικρές λακκούβες.Περιχύνουμε με το λάδι,τα κουκουνάρια και τα φρέσκα κρεμμυδάκια και σερβίρουμε αμέσως...

ΛΙΒΑΝΕΖΙΚΟΣ ΜΟΥΣΑΚΑΣ

ΥΛΙΚΑ
75 γρ ρεβίθια μουλιασμένα αποβραδίς
12 μικρές μελιτζάνες 600 γραμ.συνολικά
ηλιέλαιο για τηγάνισμα
2 μέτρια κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
4 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε φέτες,
800 γρ ντομάτες ψιλοκομμένες
αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βράζουμε τα ρεβίθια σε σιγανή φωτιά για 1-1/2 ώρα μέχρι να μαλακώσουν.Κόβουμε τα κοτσάνια από τις μελιτζάνες,αφήνοντάς ένα κομμάτι περίπου 1 εκα.Ξύνουμε μια λωρίδα από την φλούδα τους.Ζεσταίνουμε μπόλικο λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι και τηγανίζουμε τις μελιτζάνες μέχρι να ροδίσουν.γύρω στα 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά.Στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας.Σε μια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε 3 κουτ.σούπας ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να ξανθίσουν.Στραγγίζουμε τα ρεβίθια και τα προσθέτουμε.Τα γυρίζουμε όλα μαζί για 2-3 λεπτά.Προσθέτουμε τις ντομάτες και λίγο αλάτι και σιγοβράζουμε το φαγητό για περίπου 15 λεπτά.Τοποθετούμε τις μελιτζάνες πάνω από τα ρεβίθια,σκεπάζουμε την κατσαρόλα και συνεχίζουμε το σιγανό μαγείρεμα για άλλα 15-20 λεπτά,μέχρι να πήξει η σάλτσα.

ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ ΤΗΓΑΝΗΤΑ

ΥΛΙΚΑ
4 μεγάλα κρεμμύδια
Ηλιέλαιο για τηγάνισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κόβουμε τα κρεμμύδια στη μέση και κατόπιν σε λεπτές φέτες.
Ζεσταίνουμε μπόλικο λάδι σε ένα βαθύ ,μεγάλο τηγάνι και,όταν ζεσταθεί,προσθέτουμε τα κρεμμύδια.Τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά.Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας.Σερβίρουμε σε θερμοκρασία δωματίου μαζί με άλλα τηγανητά λαχανικά,όπως μελιτζάνες,κουνουπίδι,Κ.Τ.Λ....Επίσης μπορούν να συνοδεύσουν συκώτι μόσχου σχάρας η τηγανιτό,και φτερούγες κοτόπουλου!!!!

ΦΤΕΡΟΥΓΕΣ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΝΑΡΙΣΜΕΝΕΣ ΜΕ ΣΚΟΡΔΟ

ΥΛΙΚΑ
8 μεγάλες φτερούγες
5 σκελίδες σκόρδο
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
χυμό 1 λεμονιού
1 πρέζα κανέλα
1/2 κουτ.γλυκού μπαχάρι(σκόνη)
μαύρο πιπέρι
λίγο καγιεν
αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ξεπλένουμε τις φτερούγες και τις στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας.Ξεφλουδίζουμε το σκόρδο και το χτυπάμε λίγο στο γουδί.Ανακατεύουμε το σκόρδο,το λάδι,το λεμόνι και τα μπαχαρικά σε ένα μπολ.Προσθέτουμε τις φτερούγες και ανακατεύουμε για να αλειφτούν με τη σάλτσα.Αφήνουμε τις φτερούγες να μαριναριστούν στο ψυγείο για μια ώρα,γυρίζοντας τες 1-2 φορές.Ανάβουμε το γκριλ.Ψήνουμε τις φτερούγες για 10 λεπτά από κάθε μεριά μέχρι να ροδίσουν καλά.Μπορούμε επίσης να τις ψήσουμε στους 200 βαθμούς για μισή ώρα.Τις σερβίρουμε ζεστές με σκορδαλιά η γιαούρτι...

Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Ψωμάκια γλυκά ελβετικά

ΥΛΙΚΑ
Αλεύρι ζαχ 1000 γρ
Γάλα ώρες 450 γρ
Ζάχαρη 150 γρ
Μαγιά νωπή 25 γρ
Αυγά 4 τεμ
Αλάτι 18 γρ
Βανίλια 1 γρ
Βούτυρο 150 γρ
Λεμόνι ξύσμα 1 τεμ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μια μπασινα βάζουμε το αλεύρι τη βανίλια το αλάτι
και το λεμόνι ξύσμα.Στο μίξερ βάζουμε τη ζάχαρη το
βούτυρο και τα αυγά για να χτυπηθούν καλά
Σε μια γαλατιέρα βάζουμε το γάλα και το ζεσταίνουμε
ελαφριά, προσθέτουμε την μαγιά για να λιώσει και
το ρίχνουμε μαζί με το αλεύρι ανακατεύοντας
ελαφριά βάζουμε και τα υπόλοιπα υλικά που έχουμε
στο μίξερ και τα ζυμώνουμε καλά.Αφήνουμε τη ζύμη
να ξεκούραστη σε θερμοκρασία χώρου σκεπασμένο
καλά με βαμβακερά υφάσματα η πετσέτες κουζίνας.
Εφόσον είναι έτοιμη η ζυμιμας την κόβουμε σε μικρά
στρογγυλά ψωμάκια τα οποία αφήνουμε για λίγο
ακόμα σε βουτυρωμένο ταψί και ψήνουμε για 45 λεπτά
στους 180 βαθ.

ΧΑΙΛΗ ΜΠΟΥΤ ΦΙΛΕΤΟ ΣΩΤΕ ΜΕ ΣΑΜΠΑΝΙΑ

ΥΛΙΚΑ
Ψάρι φιλέτο 500 γρ
Κρεμμύδι ξερό 20 γρ
Κρασί άσπρο 40 γρ
Βούτυρο γάλακτος 100γρ
σαμπάνια 50 γρ
πατάτες μικρές 60 γρ
καρότα μπέμπη 60 γρ
ΜΑΙΔΑΝΟ ψιλοκομμένο 30 γρ
αλεύρι 10 γρ
Αλάτι -πιπέρι άσπρο
ζωμό ψαριού 100γρ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1) Βράζουμε της πατάτες και τα καρότα και
τα κρυώνουμε καλά
2) Σε ένα μικρό σκεύος βάζουμε 30 γρ βούτυρο
το Κρεμμύδι πόλη ψιλοκομμένο και εφόσον
ροδίσει προσθέτουμε ανακατεύοντας ελαφριά
το κρασί την σαμπάνια το αλεύρι
το ζωμό του ψαριού λίγο αλάτι λίγο πιπέρι
και λίγο μαϊντανό τα αφήνουμε να βράσουν
σε χαμηλή φωτιά για τουλάχιστον 5 λεπτά
και τα βγάζουμε από την φωτιά
3)Σε ένα αντικολλητικο τηγάνι βάζουμε το υπόλοιπο
βούτυρο και σοτάρουμε καλά τα αλατοπιπερωμενα
Φιλέτα του ψαριού εφόσον είναι πλέων έτοιμα
τα βάζουμε στα πιάτα και στο τηγάνι βάζουμε
της πατάτες και τα καρότα να σωταριστουν
για να γαρνίρουμε τα πιάτα τελειώνοντας
ρίχνουμε στο Ψάρι την σάλτσα και το πασπαλίζουμε
με τον υπόλοιπο μαϊντανό...Καλή επιτυχία